China vrea să cumpere datoria externă a țării care a adoptat Bitcoin ca mijloc de plată: „Trebuie să fim prudenți”
0China s-a oferit să ajute El Salvador să-și refinanțeze datoria externă, a declarat vicepreședintele El Salvador Felix Ulloa pentru Bloomberg.
China s-a oferit să cumpere cantitatea mare de datorie externă aflată în dificultate a El Salvador, a declarat președintele Nayib Bukele pentru Bloomberg.
„China s-a oferit să ne cumpere toată datoria, dar trebuie să fim prudenți”, a spus vicepreședintele Felix Ulloa. „Nu vom vinde primului ofertant, trebuie să vedem condițiile”, a spus el, potrivit businessinsider.com.
Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a declarat că nu este la curent cu această problemă, potrivit Bloomberg.
Surse apropiate discuțiilor semnalează că națiunea din America Centrală caută modalități de a atenua presiunea pe piața sa de obligațiuni și de a evita neîndeplinirea obligațiilor datoriei sale denominate în dolari. S&P Global Ratings a acordat El Salvador un rating de datorie de CCC+, care este cu șapte niveluri sub gradul de investiție.
Țara vrea să-și răscumpere obligațiunile
Potrivit Bloomberg, Ulloa a spus că El Salvador a cumpărat deja unele dintre obligațiunile sale și intenționează să răscumpere mai multe în ianuarie. În aceeași lună, aproximativ 667 de milioane de dolari în obligațiuni vin la scadență, așa că răscumpărarea ar avea loc probabil înainte. Guvernul ar putea folosi așa-numitele drepturi speciale de tragere, a spus Ulloa, sau active de rezervă deținute la Fondul Monetar Internațional.
Datoria El Salvador a redus pierderile la aproximativ 91 de cenți pentru dolar, dar majoritatea bancnotelor țării rămân în dificultate. În medie, investitorii cer o primă de randament de 18,77 puncte procentuale peste Trezoreria SUA pentru a deține datoria suverană a El Salvador, arată datele de la JPMorgan.
Între timp, condus de bitcoin-bull Bukele, El Salvador a devenit în mare parte cunoscut pentru susținerea bitcoinului și a promovat planuri pentru o obligațiune bitcoin după ce a adoptat bitcoin ca mijloc legal de plată în 2021.
Însă, în ianuarie, Moody's a avertizat că „balonul de cumpărare” de bitcoin din El Salvador ar putea crește riscul de credit al țării dacă va continua. Guvernul țării a avut probleme de lichiditate în trecut, făcând tranzacționarea cu bitcoin „destul de riscantă”, a declarat analistul Moody's Jaime Reusche pentru Bloomberg într-un interviu.