SUA plănuiesc să plafoneze preţul petrolului rusesc. „Discutăm cu aliaţii despre feleul în care să restrângem veniturile energetice ale Rusiei”

0
0
Janet Yellen, FOTO EPA-EFE
Janet Yellen, FOTO EPA-EFE

Statele Unite negociază cu aliaţii lor să micşoreze şi mai mult veniturile din petrol ale Rusiei printr-o plafonare a preţului petrolului brut rusesc, a anunţat secretarul american al Trezoreriei Janet Yellen. Potrivit acesteia, măsura are un dublu avantaj - cel al reducerii veniturilor Moscovei, dar şi a inflaţiei, relatează AFP.

„Continuăm să purtăm discuţii productive cu partenerii şi aliaţii noştri din întreaga lume despre felul în care să restrângem şi mai mult veniturile energetice ale Rusiei, evitând totodată efecte colaterale asupra economiei mondiale”, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, Janet Yellen, transmite News.ro.

„Discutăm despre plafoane de preţuri sau despre o scutire de preţ care să lărgească şi să consolideze restricţiile energetice recente şi pe cele propuse”, impuse de către Statele Unite şi aliaţii lor, „ceea ce ar conduce la o scădere a preţului petrolului rus şi ar contracara veniturile lui Putin, permiţând totodată unei mai mari ofertă de petrol să ajungă pe piaţa mondială”, a declarat oficialul.

O plafonare a preţurilor „ar împiedica efecte colaterale asupra ţărilor sărace şi în dezvoltare care luptă împotriva unor costuri mari ale alimentării cu energie”, a dat ea asigurări.

Janet Yellen a efectuat o vizită în Canada pentru a stabili o strategie, împreună cu vicepremierul canadian Chrystia Freeland, cu privire la modul în care Statele Unite şi Canada să continue să abordeze criza ucraineană, să lupte împotriva inflaţiei galopante, să consolideze lanţurile mondiale de aprovizionare şi să securzeze minerale considerate critice.

Cele două au covenit că gestionarea inflaţiei ţine esenţail de băncile centrale, dar consideră că guvernele pot eventual să adopte măsuri ţintite cu scopul de a le îmbunătăţi situaţia americanilor şi canadienilor, afectaţi de probleme de putere de cumpărare - în domeniile alimentaţiei şi carburanţilor.

Potrivit unui studiu realizat de Centre for Research on Energy şi Clean Air (CREA), Rusia a câştigat aproape 100 miliarde de dolari în venituri de pe urma exporturilor de combustibili fosili în primele 100 de zile ale invadării Ucrainei, în pofida declinului exporturilor în mai. Aproximativ 61% din aceste importuri au ajuns în UE, reprezentând aproximativ 59 miliarde de dolari.

Mai multe - Economie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite