Studiu ESOP: Zona Orhideea, noul pol pentru construcţia de birouri din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zona Orhideea-Politehnică este în plină ascensiune în ceea ce priveşte construcţia de apartamente, lucru generat de avansul luat de clădirile de birouri, arată un studiu transmis de ESOP Consulting.

În zona amintită  se construiesc peste 1.600 apartamente, mai mult de 20.000 de corporatişti urmând să se mute aici. Mai mult, în zona Orhideea-Politehnică se află în diverse faze de avizare şi construcţie opt mari proiecte care vor livra pe piaţă peste 170.000 de metri pătraţi de birouri. Studiul arată că şi oferta de apartamente noi în ansambluri rezidenţiale situate în apropiere a crescut.

Odată cu finalizarea proiectelor de infrastructură, partea de centru-vest a Capitalei, care se identifică cu zona Orhideea, Pasajul Basarab şi împrejurimile staţiilor de metrou Grozăveşti, Petrache Poenaru şi Politehnica, se formează ca viitor pol de birouri al Capitalei, după consacratele zone Piaţa Victoriei-Aviatorilor, Barbu Văcărescu-Floreasca, respectiv Dimitrie Pompeiu (Pipera).

Principalii dezvoltatori din zonă sunt  CA Immo, Forte Partners, Sema Parc şi Vastint (Ikea).

„Dezvoltarea zonei de centru-vest – iniţial demarată  în 2006 şi amânată din cauza apariţiei crizei – este una firească, având în vedere că vorbim de o locaţie situată în imediata apropiere a Politehnicii, un mediu universitar deosebit de important pentru majoritatea companiilor din domeniul IT & C , companii implicate în 47% din tranzacţiile de birouri în 2015, şi de asemenea în apropierea celui mai mare campus studenţesc din ţară, Regie“, potrivit directorului diviziei de birouri corporate a ESOP Consulting, citat de News.ro.

Studiul mai arată că alături de o poziţionare strategică în cadrul oraşului, relativ aproape de toate cele mari trei repere ale Bucureştiului  - Piaţa Victoriei, Universitate şi Unirii, zona de centru-vest are şi o bună conexiune către aeroport, prin cele două rute importante – Pasajul Basarab şi Podul Grant, şi în principiu, toate premisele pentru a atrage numeroase companii, în special din domeniul IT.

Primul mare chiriaş care a optat pentru acest nou pol de birouri din zona Orhideea -Semănătoarea este operatorul IT&C Misys, care a preînchiriat un spaţiu de birouri de 8.000 mp în clădirea de birouri Orhideea Towers, tranzacţia fiind încheiată la începutul acestui an, mai notează News.ro.

Al doilea mare chiriaş anunţat pentru această zonă este BCR, care a preînchiriat aproape 20.000 mp în complexul The Bridge. Chiriile spaţiilor de birouri din zona Orhideea-Grozăveşti variază între 14-16 euro/mp pentru spaţiile de clasă A şi respectiv 12-13 euro/mp pentru spaţiile de calitate A-/B+.

”Printre cele mai mari avantaje ale zonei este apropierea de campusul universitar şi de Politehnică, de unde companiile de IT&C îşi recrutează personalul, dar şi accesul facil la toate tipurile de mijloace de transport –zona nouă de birouri fiind deservită de trei staţii de metrou – Grozăveşti, Petrache Peonaru (fosta Semănătoarea) şi Politehnică”, conform studiului ESOP, citat de News.ro.

În acest context, şi stocul de locuinţe noi va depăşi 2.500 unităţi în zonă, în următorii doi ani.

În zona Orhideea –Grozăveşti-Vasile Milea, sunt deja în lucru, în diferite stadii de dezvoltare, peste 1.600 de apartamente, în şapte mari ansambluri rezidenţiale – 20th Residence, Onix Residence, Exigent One, Cotroceni Residence, Politehnică Park, Grozăveşti Splai Residence, şi Novum Invest Residence.

La acestea se adaugă peste 200 de alte apartamente de vânzare în proiecte mai mici, pe străduţe adiacente Splaiului Independenţei.

La oferta de închiriere mai intră şi un stoc de 500-600 locuinţe noi cumpărate de investitori în ultimii ani, din cele peste 1.000 unităţi, date în folosinţă în alte câteva proiecte printre acestea fiind Orhideea Gardens, 19th Residence etc.

Cele mai multe apartamente în construcţie şi la vânzare au suprafeţe mici şi finisaje medii, sunt tip studio sau cu două camere, compartimentate special pentru tineri, iar preţurile pornesc de la 43.900 euro, plus TVA (un studio cu o suprafaţă de 43,9 mp construiţi într-un din ansamblurile rezidenţiale).

Există însă şi apartamente tip penthouse, de peste 150 mp, situate la ultimul etaj, care trec şi de 200.000 euro, fără TVA.

O garsonieră nouă, complet mobilată în această zonă se închiriază cu 300-400 euro/lună, un apartament nou cu două camere între 400 şi 700 euro/lună, iar un apartament cu trei camere între 500 şi 800 euro/lună.

În acest moment, oferta de garsoniere noi la închiriere este foarte scăzută, mult mai mare fiind oferta de apartamente de două şi de trei camere.

”Dacă până în prezent majoritatea proiectelor au fost structurate fie de lux – în zona Orhideea-Plevnei, cum a fost Orhideea Gardens, fie având în vedere clientul-student, în zona Politehnicii, din acest an o nouă categorie de cumpărători va intra în atenţia dezvoltatorilor şi anume tinerii care lucrează în corporaţii, cu exigenţe mai ridicate şi posibilităţi financiare mai mari decât studenţii, dar care au însă bugete prestabilite, majoritatea care se încadrează în Prima casă”, consideră consultantul ESOP, Alexandru Petrescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite