Valoarea garanţiilor imobiliare pentru creditele acordate în semestrul II 2015 se ridică la peste 10,1 miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Garanţiile imobiliare estimate de evaluatorii autorizaţi, pentru a doua jumătatea anului trecut, au depăşit peste 10 miliarde de euro, arată un comunicat al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR)

Între 1 iulie şi 31 decembrie 2015, Baza Imobiliară de Garanţii (BIG), gestionată de ANEVAR, prin Institutul Român de Cercetare în Evaluare (IROVAL), a strâns peste 57.000 de rapoarte de evaluare. Începând cu luna iulie 2015, toţi evaluatorii autorizaţi au obligaţia de a raporta în Baza Imobiliară de Garanţii cele mai importante informaţii din rapoartele de evaluare a proprietăţilor imobiliare pe care le realizează pentru băncile din România.

„Valoarea garanţiilor imobiliare estimate de către evaluatorii autorizaţi în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2015 se ridică la peste 10,1 miliarde de euro. Cele mai multe proprietăţi evaluate pentru creditele acordate sunt de departe cele rezidenţiale, dar cele mai scumpe proprietăţi finanţate prin bancă rămân cele comerciale“ a anunţat preşedintele ANEVAR, Daniel Manaţe

În semestrul II din 2015 au fost evaluate pentru creditare peste 41.000 de proprietăţi rezidenţiale, reprezentând aproape 73% din total, urmate la mare distanţă de cele aproximativ 6.000 de terenuri şi 5.000 de proprietăţi comerciale. Cele mai valoroase proprietăţi evaluate sunt însă din zona comercială. Acestea s-au ridicat la peste 3,2 miliarde de euro în cele 6 luni analizate, mai arată comunicatul de presă.

„În trimestrul 4, valoarea proprietăţilor comerciale gajate a fost aproape dublă faţă de trimestrul 3, deşi numeric diferenţa a fost mult mai mică. Tragem de aici concluzia că în ultimele 3 luni ale anului s-au vândut câteva proprietăţi comerciale foarte valoroase“, a explicat preşedintele ANEVAR.

Dintre proprietăţile rezidenţiale evaluate în perioada iulie-decembrie 2015, cele mai multe au fost apartamente de bloc (peste 30.000), reprezentând circa 73% din totalul numeric. Valoarea însumată a acestora a fost de peste 1,4 miliarde de euro. Casele cu teren evaluate (peste 9.000 de proprietăţi) au reprezentat 23% din totalul numeric.

Conform datelor din BIG, cele mai multe rapoarte de evaluare au fost realizate pentru proprietăţile din Ilfov (5.194 rapoarte), urmate de cele din Cluj (3.385 rapoarte), Constanţa (3.113 de rapoarte), Timiş (2.818 de rapoarte) şi Braşov (2.238 de rapoarte). Din Capitală, cel mai activ sector pentru creditarea imobiliară a fost, în semestrul II, Sectorul 3, cu 2.295 de rapoarte, mai notează ANEVAR.

Topul pe oraşe al celor mai scumpe apartamente de bloc, conform analizei pe a doua jumătate a anului trecut, plasează tot Bucureştiul în fruntea listei, urmat de Cluj-Napoca, Timişoara şi Constanţa. Cele mai ieftine apartamente de bloc pot fi găsite în Sf. Gheorghe (jud. Covasna), unde valoarea medie de piaţă pe metru pătrat ajunge la 449 de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite