Studiu: energia mareică ar putea furniza jumătate din consumul Scoţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai propice loc din lume pentru a exploata energia mareelor, estuarul Pentland, ar putea furniza în zece ani jumătate din electricitatea necesară Scoţiei, potrivit unui studiu realizat de Thomas Adcock, de la Oxford, citat de The Guardian.

De la Anglesey până la Severn şi până la Portland Bill, Marea Britanie are cel mai mare potenţial de generare a energiei din maree, aceasta fiind o sursă curată şi predictibilă. Deja o serie de turbine sunt instalate şi operează în Strangford Loch, din Irlanda de Nord, iar o serie de prototipuri sunt testate la strâmtorile Menai.

Dar Pentland este cea mai mare resursă. Aici, mareea creşte nivelul mării cu cinci metri pe secundă. „Este aproape sigur cel mai bun loc din lume pentru a produce energie mareică din lume”, spune Adcock. Apa se varsă rapid aici deoarece mareea care vine din Atlantic ajunge în Marea Nordului printr-un canal lung de opt mile, 12,8 kilometri.

Inginerii au calculat că turbinele subacvatice amplasate pe întreaga lăţime a canalului pot produce anual 16,5 TWh într-un an, adică aproximativ jumătate din consumul anual al Scoţiei. Scoţia deja produce 14,6 TWh din energie regenerabilă, ceea ce înseamnă că o exploatare a amplasamentului Pentland ar duce producţia Scoţiei la aproape de 100% până în 2020.

Deja un număr de patru licenţe au fost acordate de guvernul scoţian pentru exploatarea potenţialului din Pentland. Zona este şi o rută aglomerată de transport naval, astfel că s-ar putea decide să se lase o zonă liberă pentru trafic, ceea ce ar reduce producţia de electricitate. Un şir de turbine care să acopere toată zona ar putea reduce puterea mareei cu 30%. Impactul asupra mediului ar fi şi el mic. „Mamiferele marine sunt destul de inteligente să evite astfel de lucruri”, a spus Adcock. „Mişcările elicelor de turbine sunt destul de lente chiar şi pentru un pui de focă”, a completat inginerul.

Studiul a fost publicat în jurnalul Proceedings of the Royal Society A.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite