STUDIU Asigurările auto obligatorii sunt cele mai deranjante pentru şoferi. RCA, „hârtia care nu înseamnă nimic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform studiului calitativ realizat în această lună de Exact Cercetare şi Consultanţăprin intermediul a 4 sesiuni de workshop folosind materialele şi metodologii LEGO® SERIOUS PLAY®, românii sunt foarte nemulţumiţi atunci când vine vorba de asigurările auto obligatorii.

Poliţa asigurării de răspundere civilă auto (RCA) este percepută drept „hârtia pe care trebuie să o ai, pentru ca Poliţia să nu-ţi ia talonul“ ori „biletul de reparaţie al maşinii persoanei pe care ai accidentat-o“.

„Nefiind vorba despre un produs pe care şoferii îl achiziţionează în propriul folos, acesta nu are vreo însemnătate”, declară Irina Rainer, Qualitative Research Manager Exact Cercetare şi Consultanţă.

“Din acest motiv, ei se orientează spre cele mai ieftine poliţe RCA, fiind astfel favorizate companiile care oferă cele mai competitive preţuri”, mai adaugă coordonatorul studiului.

Şoferii, nemulţumiţi de tarifele ridicate

Şoferii înţeleg însă utilitatea asigurărilor RCA şi sunt de accord să achite anual o taxă pentru a putea circula pe drumurile publice.

Ei nu sunt însă de acord cu tarifele ridicate pe care toţi asigurătorii le practică atunci când vine vorba de tinerii cu vârste mai mici de 30 de ani şi care ajung să achite circa 500 de euro pe an pentru a se putea deplasa, spre exemplu, cu o maşină autohtonă.

Sunt, de asemenea, nemulţumiţi în legătură cu creşterile constante de preţuri, operate an de an de companiile ce emit poliţe de tip RCA şi de scumpirile poliţelor, în cazul încadrării într-un anumit grad de risc, în funcţie de istoricul asiguratului (bonus malus).

„Asigurătorii trag de timp“

Referindu-ne de această dată la experienţele legate de reparaţia maşinii în baza politei RCA a vinovatului, şoferii îşi manifestă din nou nemulţumirea, afirmând că “asigurătorii trag de timp”.

Este vorba, pe de-o parte, de timpii necesari oferirii autorizaţiei de reparaţie: în anumite cazuri, asiguratorul nu oferă autorizaţia de reparaţie pe loc, ci îşi rezervă un termen pentru derularea unei anchete, termen ce poate atinge chiar 90 de zile.

Pe de altă parte, este menţionată perioada relativ lungă din momentul în care şoferul se prezintă la service cu maşina avariată şi până în momentul primirii acceptului de plată din partea asigurătorului.

Chestionaţi în legătură cu varianta ideală de asigurare auto obligatorie, şoferii şi-ar dori ca fiecare maşină implicată într-un accident să poată fi reparată pe RCA-ul propriu.

Astfel, în situaţia în care ar fi vorba despre un produs ce le este direct adresat, ei ar fi dispuşi să opteze pentru companii de renume, ce practică tarife mai ridicate, dar în legătură cu care nu există dubii în ceea ce priveşte calitatea reparaţiei şi timpul scurt de aşteptare.

CASCO, “inutilă”pentru bărbaţi, „o investiţie care merită” pentru femei

În ceea ce priveşte utilitatea asigurării de tip CASCO, părerile participanţilor la studiu sunt total diferite din perspectiva categoriilor de gen. Astfel, bărbaţii consideră că o astfel de investiţie anuală, pe lângă faptul că este una ridicată, nu le este utilă.

“Dacă aduni banii cheltuiţi în decursul unui an pentru a repara daunele survenite din vina ta, cheltui mai puţin decât valoarea primei anuale de asigurare CASCO”, afirmă bărbaţii.

Ei mai sunt de părere că, în cazul unei maşini cu vechime de câţiva ani, investiţia în poliţe CASCO nu se justifică: “În câţiva ani, plăteşti la Casco întreaga contravaloare a maşinii. Mai bine pui banii deoparte şi îţi cumperi alta”.

Femeile au însă o cu totul altă perspectivă. Ele iau în calcul posibilitatea unor evenimente rutiere cu daune semnificative:  “Ştiu că dacă se va întâmpla un accident, o pot repara fără a fi nevoită să scot din buzunar în câteva zile o sumă imensă de bani”, “Investiţia merită pentru siguranţa ta şi a bugetului!”.

Bărbaţii ar fi însădeschişi în a contracta poliţe CASCO în situaţia în care companiile de asigurări le-ar returna după un interval prestabilit o parte din suma achitată (ex: 10%), în situaţia neutilizării poliţei.


Asigurarea facultativă pentru locuinţă, preferata femeilor

Mai prevăzătoare din fire, femeile iau în calcul toate posibilele evenimente negative ce ar putea avea loc de-a lungul timpului.

De aceea, pe lângă asigurarea de tip CASCO, asigurarea facultativă pentru locuinţă reprezintă o prioritate pentru populaţia de gen feminin.

La fel ca şi în cazul politei CASCO, femeile se simt în siguranţă atunci când ştiu că orice ar putea apărea îşi găseşte o rezolvare imediată, fără un extra cost: “Plătesc pentru confortul şi liniştea mea”.

Studiul calitativ a fost realizat de Exact Cercetare şi Consultanţă prin intermediul a 4 sesiuni de workshop LEGO® SERIOUS PLAY®, cu posesori de asigurări de tip RCA, CASCO şi asigurare facultativă pentru locuinţă. Participanţii la studiu au fost atât femei, cât şi bărbaţi, cu vârste cuprinse între 18-39 de ani.

Analiza a fost realizată în intervalul 3-17 iunie 2015 şi au fost utilizate kit-uri LEGO® SERIOUS PLAY® care permit explorarea subconştientului, prin facilitarea exprimării opiniilor prin intermediul jocului.

Specializată în domeniul cercetării de piaţă, al sondajelor de opinie şi al consultanţei în marketing, EXACT Cercetare şi Consultanţă oferă o gamă completă de metode, tehnici şi instrumente de cercetare pentru studii cantitative şi calitative.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite