Studenţii, revoltaţi de eliminarea gratuităţii pe tren. Preşedintele ANOSR: Nu există justificare. Ne gândim la acţiuni de protest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Studenţii din România ar putea să nu mai beneficieze de transportul gratuit cu trenul, potrivit planurilor Guvernului. Organizaţiile studenţeşti sunt de părere că măsura nu este justificată şi afirmă că se gândesc să organizeze acţiuni de protest.

Horia Oniţa, preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), a declarat pentru HotNews.ro că măsura nu este justificată şi ca îndeamnă toţi studenţi să trimită mail-uri către premier în care să îşi exprime opoziţia.

„Aparent vorbim de o obsesie a domnului premier Cîţu care şi în anii anteriori spunea că ar trebui desfiinţată această facilitate, deşi în 2017 senatorul Florin Cîţu spunea că impactul bugetar este unul redus. Ne punem întrebarea ce s-a întâmplat de s-a răzgândit”, a precizat Oniţa.

Potrivit lui, impactul ar fi de „215 milioane lei prognozaţi pentru 2021 care ar reprezenta 0,01% din PIB”.

Preşedintele ANOSR a declarat că studenţii se gândesc la proteste. „Vom solicita studenţilor din ţară să trimită adrese către mailul lui Florin Cîţu pentru a arăta opoziţia la această decizie, dacă se va continua (cu această propunere - n.r.) ne gândim şi la acţiuni la protest”, a declarat acesta.

Dacă va fi eliminată gratuitatea pe tren, studenţii ar urma să beneficieze de reducere de 50% pentru călătoriile cu trenul în limita a 24 de călătorii pe an, pe baza unor cupoane speciale şi a legitimaţiei.

Preşedintele PNL Ludovic Orban a anunţat, întrebat ce discuţii au fost cu privire la gratuitatea de transport pentru studenţi, că există o propunere prin care să se revină la vechiul sistem şi anume decontarea unui anumit număr de călătorii „cu scopul deplasării în localitatea în care îşi efectuează studiile studenţii şi nu sistemul de gratuitate totală care a fost introdus de PSD”.

„Există o propunere prin care să se revină la vechiul sistem în care să se deconteze un anumit număr de călătorii care sunt efectuate cu scopul deplasării în localitatea în care îşi efectuează studiile studenţii şi nu sistemul de gratuitate totală care a fost introdus de PSD”, a afirmat Ludovic Orban, întrebat luni la Parlament despre subiect.

Chestionat dacă este vorba de o decontare a 50% din preţul biletului, liderul PNL a răspuns: „Când se va lua o decizie, aveţi convingerea că va fi prezentată public. M-aţi întrebat pe mine ce discuţii există şi există o astfel discuţie care din punctul meu de vedere vă spun că mi se pare corectă”. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite