Secretar de stat: micile magazine au scumpit pâinea după scăderea TVA la 9% din cauză că nu au mai avut acces la marfă nefiscalizată

Secretar de stat: micile magazine au scumpit pâinea după scăderea TVA la 9% din cauză că nu au mai avut acces la marfă nefiscalizată

Reducerea TVA la pâine ar putea fi urmată de o scădere similară la carne, dar numai după ce se vor analiza, în 2014, rezultatele din panificaţie   FOTO: Adevărul

După reducerea TVA la pâine, preţurile în magazinele mari au scăzut, dar cele din magazinele mici au crescut pentru că acolo erau „debuşee ale pâinii vândute fără acte“, iar când fabricile au vândut cu TVA de 9%, micile magazine nu au mai avut acces la pâine nefiscalizată, a declarat Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

Ştiri pe aceeaşi temă

El a explicat că o altă reducere pentru produse, cum ar fi la carne, ar putea să intervină doar dacă se constată că reducerea TVA la pâine nu a dus la scăderi ale încasărilor. „Dacă va fi tot timpul nevoie de a pune ceva în loc nu va fi posibilă reducerea pe alte categorii. La nivel european, 18-19 state au TVA redus la alimente. Este o zonă cu viteză de rotaţie foarte mare, se vând produsele pe bani cash, greu de controlat fluxurile în sistem, în special la cereale. Statele au decis că şi din acest punct de vedere este mai uşor să existe o cotă mică“, a arătat Manolescu.
 
Aplicarea unei cote reduse de TVA pentru anumite produse alimentare, cum ar fi carnea, după modelul implementat la pâine, unde taxa este de 9%, ar reprezenta cea mai oportună măsură de relaxare fiscală, dar este dificil de realizat, a declarat şi Ioana Petrescu, consilier al premierului Victor Ponta.
 
„O continuare a politicilor de reducere a TVA pe anumite alimente ar fi binevenită, nu ştiu dacă este posibilă acum, când avem o rectificare negativă. Ştim că reducerea TVA la pâine a fost bine-venită. Este o măsură care ar ajuta la reducerea evaziunii fiscale şi este o măsură care are şi o componentă socială (...) Sunt şi alte măsuri de relaxare, dar eu cu aceasta aş începe“, a spus Petrescu, la un forum fiscal.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: