După proiectele disponibile deja în Bucureşti şi Constanţa, Telekom lansează la Piatra Neamţ al treilea proiect de tip Smart City din România în ultimii doi ani. Acesta include mai multe soluţii inteligente, inclusiv o staţie de încărcare pentru maşini electrice şi un sistem inteligent de supraveghere video.
 
Locuitorii din Piatra Neamţ şi turiştii care vizitează centrul oraşului vor putea folosi o piesă de mobilier stradal inteligent care face parte din noul proiect de tip Smart City. Aceştia îşi vor putea încărca telefoanele şi vor putea accesa internetul prin intermediul unei bănci alimentate cu energie solară.
 
Acelaşi proiect prevede şi punerea în funcţiune a unei staţii de încărcare pentru maşinile electrice. Staţia poate încărca simultan două maşini electrice într-un interval rezonabil de timp.
 
Proiectul include şi o soluţie de iluminat inteligent care îşi poate regla automat puterea în funcţie de anumiţi parametri. Astfel, se poate obţine un consum mai mic de energie cu iluminatul stradal.
 
O staţie de monitorizare a aerului va afişa în permanenţă pe un ecran mai mulţi parametrii ai calităţii acestuia, precum temperatura, umiditatea, presiunea, nivelul CO2, radioactivitatea, ozonul, dioxidul de azot, dioxidul de sulf, monoxidul de carbon şi pulberile în suspensie. Acelaşi ecran poate fi folosit de Primăria oraşului şi pentru a afişa informaţii de interes general.
 
În urma implementării acestui proiect, Primăria oraşului va beneficia şi de pe urma unui sistem inteligent de supraveghere video. Acesta analizează imaginile, putând identifica automat anumite situaţii cu potenţial periculos, precum dispariţia unui obiect sau plasarea unui obiect într-o zonă restricţionată.
 
De asemenea, sistemul de supraveghere poate emite alerte în anumite situaţii, precum o persoană care se deplasează prea repede sau dacă este acoperită una dintre camerele care filmează. Monitorizarea şi alertarea automatizate înseamnă că nu este necesară supravegherea în permanenţă de către un om.
 
Soluţiile care fac parte din noul proiect de tip Smart City implementat de Telekom Romania şi care îi are pe cei de la Huawei în postura de partener tehnologic, vizează un răspuns performant la nevoile pe care un oraş şi o societate modernă le au. 
 
„Faptul că suntem la cel de-al treilea proiect pilot de tip Smart City vorbeşte despre consecvenţa Telekom Romania în misiunea de susţinere a procesului de digitalizare a României. Soluţiile de tip Smart City oferite de compania noastră vin să completeze demersul administraţiei locale de a răspunde noilor nevoi ale cetăţenilor în era digitalizării”, a declarat Ovidiu Ghiman, Director Executiv Comercial, Segment Business, Telekom Romania.