Schimburile comerciale româno-germane au scăzut semnificativ, în 2020

Schimburile comerciale româno-germane au scăzut semnificativ, în 2020

Foto: Athiva Adevaărul

Exporturile totale către România din Germania au înregistrat, anul trecut, o valoare de 15,8 miliarde de euro, cu 5,9% mai puţin decât în 2019, iar importurile au însumat 13,5 miliarde de euro, în scădere cu 14,4% faţă de 2019, arată cele mai recente date publicate de Oficiul Federal de Statistică.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit unui comunicat al AHK România, volumul schimburilor comerciale dintre cele două ţări a scăzut cu 10%, ca urmare a crizei de coronavirus. 
 
Astfel, cu un volum comercial bilateral de 29,36 miliarde de euro în 2020, România se situează pe locul 19 în rândul partenerilor comerciali ai Germaniei, potrivit rezultatelor preliminare. 
 
Principalul partener comercial al Germaniei este China, cu un volum total de 212 miliardede euro , urmată de Ţările de Jos (173 miliarde de euro) şi SUA (171,6 miliarde de euro).
 
Conform datelor publicate, după o scădere accentuată a schimburilor comerciale în lunile aprilie şi mai 2020, a început în septembrie o redresare vizibilă, care a continuat până la sfârşitul anului. Deşi a doua jumătate a anului a fost marcată de incertitudini din cauza restricţiilor impuse de pandemia Corona, comerţul bilateral s-a redresat mai bine decât se estimase. 
 
”Suntem încrezători că redresarea schimburilor comerciale din a doua jumătate a anului 2020 va continua şi în 2021. Totul depinde însă în continuare de evoluţia pandemiei. Cu îngrijorare pentru circulaţia mărfurilor şi, prin urmare, pentru lanţurile de aprovizionare, urmărim măsurile de închidere a unor frontiere, cum a fost cea către Republica Cehă”, spune Sebastian Metz, Director general al AHK România.
 
Potrivit acestuia, companiile germane din ţara noastră privesc cu mare încredere evoluţia economică a României, mai ales având în vedere fondurile europene care îi stau la dispoziţie – având totodată mari aşteptări din partea Guvernului.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările