Românii vor primi compensaţii plus despăgubiri în cazul penelor de curent

Românii vor primi compensaţii plus despăgubiri în cazul penelor de curent

Foto News.ro

ANRE a emis recent un nou ordin care prevede că, în cazul în care consumatorii rămân fără curent electric din cauza unor defecţiuni apărute în sistemul operat de distribuitori, aceştia din urmă vor plăti despăgubiri plus compensaţii clienţilor, potrivit datelor obţinute de economica.net.

„În situaţia în care, pentru aceeaşi întrerupere, utilizatorul este îndreptăţit să primească şi o compensaţie conform Standardului de performanţă şi o despăgubire, el primeşte atât despăgubirea, cât şi compensaţia”, se arată în Ordinul nr. 25/2021 la punctul 5.3, scrie economica.net.
 
Cum suna vechea reglementare: “În situaţia în care, pentru aceeaşi întrerupere, utilizatorul este îndreptăţit să primească şi o compensaţie conform Standardului de performanţă, şi o despăgubire, el primeşte fie despăgubirea, fie compensaţia, respectiv pe cea care are valoarea cea mai mare”
 
Dispoziţia legală se referă la standarul de distribuţie a energiei electrice şi, după cum vedeţi, acum se acordă, cumulat, şi despăgubiri şi compensaţii clientului păgubit de o pană de curent, nu doar una sau doar alta, ca până acum.
 
Despre ce este vorba exact
 
Compensaţiile se acordă în general în cazurile în care fie alimentarea cu energie electrică nu este reluată în timpul regulamentar (şase ore în oraşe, patru ore în oraşele reşedinţă de judeţ, 12 ore în mediul rural) sau dacă au loc prea des întreruperi lungi (mai mult de opt într-un an la oraş sau 12 la ţară), în condiţii de vreme normală. Compensaţiile se acordă automat, şi sunt, pentru fiecare eveniment, de 30 de lei petru clienţii racordaţi la joasă tensiune, 200 pentru cei racordaţi la medie tensiune şi 300 de lei cei la înaltă tensiune.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările