România, încotro?! Patru din 10 români apţi de muncă nu au nicio ocupaţie. Din patru tineri doar unul lucrează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lipsa unei oferte serioase pe piaţa muncii îi descurajează pe tinerii aflaţi în căutarea unui job FOTO: SEVER GHEORGHE
Lipsa unei oferte serioase pe piaţa muncii îi descurajează pe tinerii aflaţi în căutarea unui job FOTO: SEVER GHEORGHE

Mai mult de 6,5 milioane de persoane apte de muncă nu lucrează nicăieri şi doar unul din patru tineri este activ pe piaţa muncii. Jumătate de milion de români lucrează part-time.

Din totalul de 16,68 milioane de români care formează populaţia aptă de muncă (15-74 de ani), 9,26 milioane sunt persoane active, 6,72 milioane sunt inactive şi 701.000 sunt şomeri, potrivit ultimelor raportări centralizate la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Asta înseamnă că aproape 60% din românii care contează pentru piaţa muncii au o ocupaţie, în timp ce 40% stau înafara acestei pieţe şi un procentaj nesemnificativ oscilează între angajare şi şomaj. Sau, alt-
fel spus, din 10 români apţi de muncă patru nu au o ocupaţie şi şase sunt ocupaţi (salariaţi, agricultori, patroni sau lucrători pe cont propriu).

Creşte subocuparea

„Anul trecut, 239.000 de persoane ocupate cu program parţial doreau şi erau disponibile să lucreze mai multe ore decât în prezent, fiind considerate persoane  subocupate. Această categorie de persoane a reprezentat 2,4% din populaţia activă, 2,6% din populaţia ocupată şi puţin peste un sfert (25,3%) din numărul total al persoanelor care lucrau cu program de lucru parţial“, se arată într-un comunicat al INS.

La nivelul UE, 3,8% din persoanele active erau subocupate în anul 2012. Cele mai mari ponderi ale persoanelor subocupate în rândul populaţiei active s-au înregistrat în Irlanda (6,9%), Marea Britanie şi Spania (ambele cu 6%), Cipru, Portugalia şi Suedia (fiecare cu câte 4,7%) şi Germania (4,3%), iar cele mai
mici în Republica Cehă (0,5%) şi Bulgaria (0,8%). În România, faţă de anul precedent, numărul persoanelor subocupate a crescut cu 2.000, a mai comunicat INS.

Rata de ocupare a tinerilor (15-24 de ani) era de 23,9%, adică din patru tineri doar unul avea o ocupaţie
în 2012, mai reiese din datele INS.

Patru asistaţi social la trei lucrători

Raportul de dependenţă economică (numărul persoanelor inactive şi în şomaj ce revin la 1.000 de persoane ocupate) a fost de 1.303 la mie. Cu alte cuvinte, la 1.000 de lucrători le revin 1.300 de asistaţi, adică avem patru asistaţi social la trei persoane care realizează venituri.

Dependenţa economică este mai ridicată pentru persoanele de sex feminin (1.647 faţă de 1.026 la mie în cazul bărbaţilor) şi pentru mediul rural (1.307 comparativ cu 1.300 la mie în mediul urban).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite