Restaurantele au început să ceară „taxa Covid“

Restaurantele au început să ceară „taxa Covid“

Taxa Covid este evidenţiată separat pe bonul fiscal

Unele restaurante profită de criza coronavirus şi au început să ceară o „taxă Covid“, pentru a plăti costul măsurilor de siguranţă pe care le implică distanţarea socială.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un restaurant din Bucureşti a inclus pe nota de plată o „taxă Covid-19” în valoare de 5 lei, arată poza unei note de plată publicate de fostul jurnalist şi consilier al ministrului Muncii, Cristian Vasilcoiu. 

Reprezentantul firmei a declarat pentru Economica.net că „taxa” a fost introdusă pentru a compensa costurile implicate de distanţarea socială în restaurante, cel puţin în prima fază a relaxării condiţiilor.  „Am pus-o din cauza costurilor de distanţare socială ale restaurantului. Şi pentru că toată lumea făcea aşa. Şi celelalte restaurante, şi dentiştii”, a răspuns reprezentantul terasei, care a adăugat că, între timp, de când pot sta patru oameni la aceeaşi masă, a eliminat taxa.

Este legală o „taxă Covid“?

Reprezentanţii ANAF sunt de părere că „taxa Covid“ nu are temei legal, însă patronii pot găsi tertipuri prin care să o introducă pe bon. „Taxa aceasta nu are niciun suport legal. Poate fi considerată un cost comercial, ca toate celelalte, preţul unui serviciu. Bineînţeles, atâta timp cât este comunicat clientului din capul locului şi nu este aruncat la final, fără ştiinţa lui, pentru că atunci poate intra în aria Protecţia Consumatorilor”, au spus pentru Economica.net surse din Fisc. 
 

Stomatologii au dat startul

Primii care au practicat o astfel de „taxă Covid” în România au fost stomatologii. Mai precis, tarifele clinicilor care au tratat pacienţii în perioada stării de urgenţă au crescut cu sume între 150 şi 1.000 de lei, din cauza condiţiilor restrictive impuse de autorităţi, potrivit Buletin de Bucureşti. Asta pentru că cele câteva clinici care au dorit să se ocupe de tratarea urgenţelor au fost nevoite să se supună unor reglementări care au crescut costul unei proceduri cu până la 1.000 de lei, bani plătiţi de pacienţi. Una dintre aceste cerinţe era folosirea unui nebulizator după fiecare pacient. Medicii stomatologici spuneau că cerinţele sunt exagerate şi nu se bazează pe niciun temei legal.

„Taxa Covid“ în UE

O „taxă Covid“ a apărut şi în alte state, percepută în principal de patronii de restaurante, frizerii şi coaforuri sau cabinete stomatologice.

În Italia, saloanele de înfrumuseţare au fost primele care au introdus „taxa Covid” pentru a îşi acoperi „gaura” din buget cauzată de pandemie. O decizie similară a fost luată şi de patronii din Danemarca.

Patronii spuneau că aceasta este singura soluţie prin care pot reveni la normal, deoarece au fost obligaţi să cumpere cantităţi importante de dezinfectanţi şi materiale de protecţie, iar această cheltuială ajunge să fie suportată de clienţi.

În Delhi s-a instituit deja un impozit de pandemie, pus pe băuturile alcoolice, taxare luată în calcul şi de alte state, după cum relatează presa internaţională.

Jacob Nieburh, şef al unui restaurant din Silkeborg, oraş din Danemarca, a explicat de ce percepe o taxă de 10 coroane daneze (1,3 euro). „Am angajat o persoană care se ocupă doar de dezinfecţie. Trebuie să îi plătesc salariul. Fără această taxă ar trebui să suport singur această cheltuială. Nu am auzit niciun client să se plângă că este nevoit să achite această sumă modică”, a reacţionat Nieburh.

Patronii restaurantelor estimau că, în curând, perceperea unei „taxe Covid” va deveni o regulă în toate afacerile.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările