Planul european de relansare a turismului. Cum vom putea pleca în vacanţă peste hotare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a emis un proiect european de turism care cuprinde recomandările cu privire la deschiderea graniţelor interne şi o reluare în siguranţă a transportului de persoane, scrie presa internaţională, citată de Rador.

The Guardian anunţă că o variantă luată în considerare într-o primă fază ar fi recomandarea călătoriilor între ţări cu profil similar de risc. Grecia, în schimb, face presiuni pentru o restabilire cât mai rapidă a călătoriilor în Europa, transmiţând Comisiei Europene că doreşte evitarea oricărei discriminări cu privire la ţara de provenienţă a turiştilor, notează To Vima, citată de rador.ro

Ziarul grec adaugă însă că în acelaşi timp Atena cere o „întelegere comună” la nivelul Uniunii Europene ca toţi călătorii să fie supuşi unui test fie pentru coronavirus, fie pentru anticorpi cu trei zile înainte de a efectua o călătorie. Discuţiile se poartă deja la nivel bilateral sau de grupuri de ţări. 

Astfel, potrivit Stuttgarter Zeitung, Angela Merkel şi Emmanuel Macron au vorbit marţi despre relaxarea restricţiilor la frontieră franco-germană. Iar cotidianul spaniol ABC titrează că „Spania, Italia, Franţa şi Germania pregătesc zboruri de vară fără obligativitatea carantinei, atunci când va fi posibil”. 

De altfel, în Europa cresc îngrijorările că menţinerea măsurilor restrictive la frontierele interne ale Uniunii Europene ar putea pune în pericol libera circulaţie a persoanelor, considerată „bijuteria coroanei” construcţiei europene, observă Washington Post.

Planul european de deschidere a graniţelor

Planul discutat în Uniunea Europeană pe tema sprijinirii turismului va îndemna ţările UE să-şi deschidă graniţele către ţările europene aflate în situaţii similare în ceea ce priveşte evoluţia epidemiei de Covid-19, potrivit unui document consultat de AFP.

Potrivit acestuia, Executivul comunitar insistă asupra necesităţii ca redeschiderea să se facă în mod "concertat", "cât mai armonios posibil" şi "non-discriminatoriu”, Comisia Europeană lăsând însă la latitudinea statelor să decidă ridicarea controalelor şi a restricţiilor introduse pentru a limita răspândirea coronavirusului.

Potrivit AFP, Bruxelles-ul susţine că atunci când ţările sunt într-o situaţie epidemiologică comparabilă şi au adoptat aceleaşi măsuri preventive, ele trebuie să fie tratate în acelaşi mod. De exemplu, dacă Austria decide să îşi deschidă frontierele cu Germania, ea trebuie să facă acelaşi lucru şi pentru frontierele cu Cehia, dacă această ţară este într-o situaţie comparabilă cu Germania. La fel, când o ţară deschide îşi frontierele cu o altă ţară ea trebuie să facă acest lucru pentru toţi locuitorii acelei ţări, indiferent dacă au sau nu naţionalitatea acelui stat.

Comisia Europeană va recomanda ţărilor membre să ia deciziile pe baza unei evaluări a situaţiei sanitare din fiecare ţară şi să comunice între ele.

Această restabilire a liberei circulaţii în cadrul spaţiului Schengen este crucială pentru turismul european, un sector responsabil pentru 10% din Produsul Intern Brut şi asigură locuri de muncă pentru aproape 12% din totalul persoanelor angajate în UE. În unele state din sudul Europei, precum Grecia, Italia, Spania şi Portugalia, această proporţie este chiar mai mare şi dacă turiştii nu vin în vacanţă, situaţia economică a acestor ţări s-ar putea agrava.

În recomandările sale, Comisia va aborda şi spinoasa problemă a rambursării banilor pentru călătoriile şi sejururile anulate. Potrivit reglementărilor UE, consumatorul european are dreptul de a solicita rambursarea banilor însă numeroşi tour-operatori şi companii aeriene ar prefera să le ofere clienţilor vouchere.

"Transportatorii şi tour-operatorii ar trebui să urmeze o abordare comună şi să ofere pasagerilor şi turiştilor o alegere între o rambursare în numerar sau acceptarea unor vouchere", se arată în documentul consultat de AFP. "Pentru a-i stimula pe pasageri şi turişti să accepte voucherele în locul rambursării, voucherele ar trebui să fie protejate împotriva riscului de insolvenţă a emitentului şi să fie rambursabile după o perioadă de maxim un an", adaugă Comisia.

Însă pentru ca sezonul să poată începe în luna iulie există mai multe condiţii, cum ar fi:

Să fie convenite protocoalele sanitare, iar acestea să fie realiste

Să existe timpul necesar pentru pregătirea unităţilor turistice pentru conformarea la noile reguli, luându-se în calcul şi costul suplimentar

Să fie reluate zborurile şi cursele charter

Să existe un număr suficient de rezervări care să ocupe o cotă rezonabilă din capacitatea hotelurilor.

Propunerea Greciei către UE

Atena exercită presiuni pentru a se restabili cât mai rapid libera circulaţie a cetăţenilor în Europa, transmiţând un "non-paper" în acest sens Comisiei Europene. Însă Atena nu susţine deschiderea totală a graniţelor pentru oricine. Restabilirea liberei circulaţii în Europa se află pe agenda Colegiului Comisarilor de miercuri, discutându-se despre o "procedură treptată". Restabilirea liberei circulaţii este un pas din cei cinci propuşi de Comisie pentru a da oamenilor o oarecare speranţă cu privire la lunile de vară.

"Obiectivul nostru este să lucrăm pentru a permite din nou călătoriile între ţările UE până la data de 15 iunie, acolo unde este posibil", se arată în documentul depus luni de Grecia la Comisia Europeană, document care a intrat în posesia Politico.

Atena doreşte "un tratament echitabil" pentru toţi posibilii călători, evitându-se "orice atitudine discriminatorie în ceea ce priveşte cetăţenia" în protocoalele de călătorie. "Nu putem permite fărâmiţarea Pieţei Unice în cazul serviciilor turistice", spune documentul în care se solicită să li se permită oamenilor să călătorească şi apoi să se întoarcă rapid şi uşor acasă: Nu trebuie să existe "carantină sau alte cerinţe disproporţionate sau inhibitoare la întoarcere".

Atena cere o "înţelegere comună" la nivelul UE ca toţi călătorii să fie supuşi unui test fie pentru coronavirus, fie pentru anticorpi cu trei zile înainte de a face o călătorie. Mai spune, de asemenea, că, alternativ, nu vor fi cerute teste "pentru călătorii între regiuni... care au arătat date clare şi stabile că situaţia în ceea ce priveşte coronavirusul este sub control".

Mai există încă o cerere specifică pentru o ţară cu multe insule, care nu sunt, prin urmare, accesibile transportului rutier: "Nu trebuie să se facă distincţie sau discriminare între mijloacele de transport", spune Atena. "Transporturile rutiere, aeriene, maritime, dar şi cu trenul trebuie să fie reluate în acelaşi timp, pe baza protocoalelor aferente. Nu putem permite unor state-membre mai îndepărtate ale Uniunii să rămână în urmă". Astfel, în avioane, toate locurile trebuie ocupate, se arată în document, întrucât locurile lăsate libere între două persoane ar face ca zborurile să nu fie avantajoase economic, iar beneficiile pentru sănătate sunt discutabile.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite