Programul Tomata şi de susţinere a legumelor în spaţii protejate continuă şi în 2022. De ce sume pot beneficia fermierii si ce producţii sunt necesare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) anunţă că au fost aprobate, în şedinţa de Guvern de miercuri, două acte normative ce instituie o serie de măsuri de susţinere financiară a legumicultorilor, pentru anul 2022.

Potrivit sursei citate, este vorba despre Hotărârea pentru aprobarea programului de susţinere a producţiei de legume în spaţii protejate şi Hotărârea pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi”.

În ceea ce priveşte Programul „Tomata” şi de susţinere a producţiei de legume în spaţii protejate pentru anul 2022, acesta are alocat un buget de 225 milioane de lei. 

Programul este împărţit în două cicluri de producţie, iar tomatele pot fi cultivate în ambele cicluri. Valoarea sprijinului este de 4000 euro/beneficiar pentru producţiile de tomate val-orificate în perioada:

1 martie – 10 iunie (pentru ciclul I)

15 octombrie – 9 decembrie (pentru ciclul II)

Referitor la producţiile minime necesare, acestea trebuie să fie de 3000 kg/1000mp.

Pentru restul legumelor cultivate în ciclul II de producţie, respectiv ardei gras şi/sau lung (kapia), castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac şi ceapă verde valoarea sprijinului este de 1000 eu-ro/beneficiar. Aceasta se acordă pentru producţiile valorificate în perioada 15 octombrie - 9 decembrie, minimul necesar pentru 1000 mp fiind de:

- castraveţi - 4.000 kg

- ardei gras şi / sau lung – kapia - 2.000 kg

- fasole păstăi - 1.500 kg

- spanac - 1.000 kg

- salată - 10.000 plante

- ceapă verde - 100.000 bulbi

Potrivit datelor MADR, programul de susţinere a usturoiului are alocat în 2022 un buget de 22,2 milioane de lei, iar valoarea sprijinului este de 3000 euro/cultura/ha/beneficiar şi se acordă pentru producţiile valorificate în perioada 1 iunie – 21 decembrie. Producţia minimă necesară trebuie să fie de 3 kilograme de usturoi/10 mp.

Ca paşi în implementarea celor două programe Ministerul Agriculturii menţionează:

- Depunerea actelor necesare la Direcţia Agricolă Judeţeană (DAJ)

- Verificarea suprafeţelor cultivate de fermieri de către echipele mixte ale DAJ şi APIA

- Analizarea conţinutul de reziduuri de pesticide de către Autoritatea Naţională Fitosanitară

- Evaluarea producţiei de legume înainte de recoltare de către DAJ

- Stabilirea şi virarea sumelor pentru fiecare beneficiar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite