Premierul R. Moldova: Ne dorim ca unirea cu România să se producă prin interconectarea infrastructurii

Premierul R. Moldova: Ne dorim ca unirea cu România să se producă prin interconectarea infrastructurii

Republica Moldova doreşte să aibă o infrastructură comună cu cea a României în mai multe domenii, a declarat Pavel Filip, premierul R. Moldova, la finalul unei şedinţe comune cu Executivul din România. "Avem un proiect frumos, denumit simbolic 'Autostrada Unirii. Vorbesc despre autostrada Târgu-Mureş-Iaşi-Ungheni", a mai spus Pavel Filip, enumerând mai multe proiecte comune cu România.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Urmează să ne mişcăm mai repede şi pe podul rutier de la Ungheni. În acest sens am vorbit şi despre alte poduri, cum ar fi cel de la Grozeşti. Dincolo de efectele practice, sunt şi efectele simbolice, pentru că şi Ungheni, şi Grozeşti sunt localităţi care au fost divizate. Şi pe partea stângă, şi pe partea dreaptă a Prutului avem localităţi cu aceeaşi denumire", a adăugat premierul R. Moldova, citat de Hotnews.
 
Acesta a precizat că doreşte ca cetăţenii celor două ţări nici să nu simtă că au trecut dintr-o ţară în alta. "Ne dorim o infrastructură integrată, comună. Ne dorim ca această apropiere, această unire să se producă prin interconectarea infrastructurii pe diferite domenii, să ne integrăm sistemele de transport, sistemele de comunicaţii electronice, sistemele de mediu, sistemele de securitate sau sistemele de educaţie şi cultură. Ne dorim ca cetăţenii noştri nici să nu simtă că au trecut dintr-o ţară în alta, să poată vorbi la telefon fără să achite tarife de roaming. Mă bucur că am covenit ca prin pas simbolic, cetăţenii noştri să nu plătească roamingul de 1 decembrie, de ziua Marii Uniri", a precizat Pavel Filip.
 
Premierul moldovean a mai spus încearcă să promoveze la nivelul UE un proiect legat de calea ferată. "Am vorbit astăzi, ca în cadrul deţinerii de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, să încercăm să promovăm un proiect care ţine de trecerea căii ferate din Republica Moldova la ecartamentul european. De ce să nu avem această conexiune directă şi pe cale ferată dintre Chişinău şi Bucureşti şi poate, în perspectivă, să reuşim chiar să lansăm şi un tren rapid?".
 
Potrivit premierului moldovean, cele două ţări vor examina în perspectivă posibilitatea de a avea un control comun la punctele de trecere a frontierelor.
 
Cele două state au încheiat cu ocazia şedinţei comune mai multe acorduri pe diferite domenii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările