Pauza de ţigară şi reglementarea acesteia. Ce se va întâmpla cu angajaţii fumători

Pauza de ţigară şi reglementarea acesteia. Ce se va întâmpla cu angajaţii fumători

În România sunt mai mult de 5,5 milioane de fumători, cea mai mare parte dintre aceştia fiind angajaţi. Faptul că ei îşi iau pauze frecvente pentru fumat îi nemulţumeşte pe mulţi dintre colegii nefumători.

Potrivit explicaţiilor publicate pe legislaţiamuncii.manager.ro, atunci când durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariaţii au dreptul la pauză de masă şi la alte pauze, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern. 
  
Codul Muncii prevede faptul că tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de o pauză de masă de cel puţin 30 de minute, în cazul în care durată zilnică a timpului de muncă este mai mare de 4 ore şi jumătate. 
  
Mulţi dintre colegii fumătorilor sunt nemulţumiţi de pauzele frecvente pe care aceştia le iau pentru a fuma, cerând angajatorilor să regleze tipul de pauză, astfel încât să fie reglată discriminarea dintre fumători şi nefumători. Ca atare, angajatorii au trimis portalului specializat în legislaţia muncii următoarea întrebare:
 
"Ne confruntăm cu următoarea problemă: angajaţii fumători stau foarte mult în pauze de ţigară, iar cei nefumători sunt revoltaţi de această situaţie. Programul de lucru este de 8 ore + 1h pauză de masă. Cum putem regla această situaţie? E ok să stabilim angajaţilor fumători 2 pauze a câte 10 min fiecare, iar programul de lucru să se prelungească cu aceste 20 min (8h lucru +1h pauză de masa+ 20 min pauze ţigară) sau stabilim tuturor 1 h 20 min pauză în care fiecare angajat să facă ce doreşte?"
  
Potrivit art. 134 alin. (1) din Codul muncii, în cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariaţii au dreptul la pauza de masă şi la alte pauze, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern. 
  
„Astfel, pauza de ţigară poate fi reglementată prin contractul colectiv de muncă sau prin regulamentul intern. Nu există motiv pentru a stabili o pauză suplimentară pentru salariaţii nefumători. 
  
Prin urmare, se poate stabilit prin regulamentul intern o pauză de ţigară de 20 de minute pentru fumători menţionându-se că pauza nu este inclusă în programul de lucru”, au răspuns specialiştii. 
 
Alţi specialişti sunt însă de părere că doar pauza de masă poate fi adăugată programului de lucru, nu şi pauzele de ţigară.
 
„Doar pauză de masă poate extinde programul de lucru.  Aşadar, nu vei rămâne peste program 15 minute fiindcă ai fost la ţigară. Dar nici nu este în regulă să fumezi o tonă de ţigări pe o tură de lucru fiindcă pierzi în medie 5-7 minute pentru fiecare ţigară şi deja o dăm în cealaltă extremă. Bun simţ şi echilibru... 
  
Aşadar, atunci când sunt luate în mod judicios şi corect, pauzele mici, cele în care ne ridicăm de la birou că să ne ducem la toaletă, să fumam o ţigară, să ne ridicăm ochii puţin din calculator trebuie să facă parte din acele 8 ore de lucru. 
  
Chiar legislaţia muncii-SSM indică faptul că la fiecare oră angajatul trebuie să ia pauză de 5-10 minute. Asta pentru că există riscul de epuizare fizică şi psihică dacă ne petrecem 8 ore lucrând în continuu. Este o normă de Securitate şi Sănătate în Muncă să îmbinăm activitatea cu pauzele.  
  
Este o normă care ne ajută să înţelegem că nu lucrăm cu roboţi, ci cu oameni făcuţi din carne şi oase. Oameni care vor avea probleme de tip oftalmologic dacă îi ţinem lipiţi de calculator 8 ore şi oameni care vor avea probleme cu cervicala, cu toată coloana, cu rinichii, cu tasarea vertebrelor, cu tunelul carpian, cu supraponderalitatea, depresia, burnout-ul şi nu numai”, consideră Maria Nicuţar, specialist legislaţia muncii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: