Patronatele reclamă că se aduc modificări la legea dialogului social fără dialog social

Patronatele reclamă că se aduc modificări la
legea dialogului social fără dialog social

Confederaţia Patronală Concordia (CPC), reprezentativă la nivel naţional, susţine că în Senat, ca primă cameră cu vot consultativ, a fost adoptată o modificare a Legii Dialogului Social din România, într-o formă „promovată cu totală desconsiderare a patronatelor şi a unui dialog social real“ într-o ţară europeană.

Ştiri pe aceeaşi temă

„În cadrul Comisiei de Muncă a Senatului, reprezentanţii angajatorilor au încercat să îşi exprime cu argumente logice şi legale solide punctul de vedere. Au primit însă, în loc de contrargumente, întreruperi repetate, ameninţări şi chiar injurii de la unii reprezentanţi ai sindicatelor care la nivel declarativ deplâng inexistenţa unui dialog social real, comportament girat practic de parlamentarii membri ai comisiei“, se scrie într-un comunicat de presă transmis luni de Confederaţia citată.

Reprezentanţii CPC consideră că, într-un astfel de climat, nu se poate construi „reformarea“ politică a Legii Dialogului Social din România, pentru îmbunătăţirea relaţiilor dintre angajatori si salariaţi.

„Concluzia nu pare a fi decât aceea că, în mod absolut netransparent şi nefundamentat, lideri ai confederaţiilor sindicale au determinat preluarea de către Comisia de Muncă a Senatului a numeroase amendamente care transformă total un document discutat anterior pe o perioadă de aproape un an. Reamintim că o iniţiativă de amendare a Legii Dialogului Social fusese discutată, timp de opt luni, de partenerii sociali. Apoi însă, prin amendamentele adoptate de Comisia de Muncă a Senatului într-o singură zi, au fost modificate toate soluţiile propuse anterior. Reprezentanţii angajatorilor au încercat să îşi exprime argumentat şi civilizat punctul de vedere, dar au asistat consternaţi cum aproape toate propunerile de forţă ale sindicatelor au fost preluate de către Comisia de Muncă a Senatului“, au mai precizat reprezentanţii Concordia.

Din lecturarea acestor amendamente reiese, în mod evident şi cu totul regretabil că unii lideri sindicali nu sunt încă pregătiţi să urmărească şi să conducă în mod real organizaţiile pe care le reprezintă pe calea promovării unui dialog social civilizat şi constructiv în relaţia cu angajatorii, ci sunt încă tributari impunerii, pe alte căi decât dialogul şi cooperarea cu partenerii sociali, a punctului lor de vedere, care mai degrabă reflectă o agendă proprie şi nu interesele reale, primordiale, ale salariaţilor, potrivit reprezentanţilor Confederaţiei citate.

„În spiritul celor redate anterior, considerăm că soluţiile propuse de sindicate şi însuşite de Comisia de Muncă a Senatului sunt dintre cele mai neinspirate pentru promovarea şi dezvoltarea dialogului social în România. Ca exemplu, una dintre modificări priveşte conferirea dreptului de negociere a contractelor colective acelor sindicate care se afiliază la federaţii/confederaţii sindicale, în dauna sindicatelor care ar avea mai mulţi membri, însă nu sunt inspirate să se afilieze unde trebuie. În schimb, modificări de aceste gen devin foarte avantajoase pentru organizaţiile sindicale de rang superior, care pot astfel deschide calea adoptării unui veritabil şi neîngrădit comportament de tip lucrativ“, au mai susţinut reprezentanţii Concordia.

Totodată, Confederaţia citată a constat, cu dezamăgire, că o bună parte din liderii sindicali promotori ai acestei „reforme” doar simulează interesul pentru un dialog real la nivelul sectoarelor de activitate.

„Deşi angajatorii au propus soluţii constructive pentru întregul sistem, prin definirea mai multor sectoare de activitate şi prin reformarea instituţională a partenerilor de dialog, care să le confere flexibilitate, un model mai apropiat de cel european, aceşti lideri sindicali doresc revenirea la soluţiile anilor 90, respectiv impunerea unui contract sectorial cât mai multor companii, indiferent dacă acestea au sau nu subiecte comune cu sindicatele constituite la nivelul respectivului sector, multe din acestea acoperind mai mult companii sau instituţii de stat, sau acoperind industrii atât de diverse încât e imposibil de negociat ceva comun pentru toate companiile“, au completat reprezentanţii Concordia.

Mai mult, promotorii sindicali pretind că modificările propuse sunt generate de recomandările Organizaţiei Internaţionale a Muncii, se arată contrariaţi reprezentanţii Confederaţiei citate.

„O prezentare extrem de distorsionată a adevărului! Din studiul acelor recomandări rezultă că multe din propunerile de modificare promovate de sindicate nu au legătură cu aceste recomandări sau sunt chiar în vădită contradicţie cu acestea. Nu vom vedea niciunde în recomandările OIM exemple precum prevalenţa afilierii asupra dreptului sindicatului local de a dialoga, mecanismul de aderare sine-die prin notificare la un contract semnat de alte părţi, mecanismul de aplicare a unui contract la părţi care nu au negociat, sau exceptarea de la controlul statului asupra activităţilor lucrative dacă acestea sunt realizate de sindicate. Acestea sunt doar câteva exemple relativ la cum anume înţeleg azi reprezentanţii sindicali iniţiaţori ai «reformei» modernizarea şi dezvoltarea dialogului social în România“, au detaliat reprezentanţii Concordia.

Din păcate, cu aceeaşi dezamăgire, reprezentanţii Confederaţiei citate au constat că şi parlamentarii girează, prin decizia lor politică, acest mod de a privi dialogul social în România.

Chiar dacă la o primă vedere adoptarea legii în acest mod ar putea genera câştiguri politice facile, impunerea artificială a unor reguli nu va ajuta cu nimic dialogul între actorii sociali. În mod previzibil, acest gen de abordare va duce la o înrăutăţire a relaţiilor dintre aceştia. Admitem, totuşi, că actuala lege are nevoie de îmbunătăţiri şi credem că parte din soluţii au fost găsite în discuţiile iniţiale. În spiritul unui dialog social real, ne aşteptăm ca discuţiile în cadrul procesului legislativ să fie transparente şi depline, să asigure tuturor părţilor posibilitatea de a prezenta propriile argumente într-un climat de normalitate“, au mai menţionat reprezentanţii Concordia.

Deşi acest proces a început într-un climat extrem de tarat de interese străine dialogului social real, reprezentanţii Confederaţiei speră că, pe parcurs, se va îndrepta şi că dialogul va prevala, iar următoarele etape ale parcursului legislativ vor permite ambelor părţi să îşi prezinte argumentele şi discuţiile să se centreze pe soluţiile propuse de părţi pentru a crea o lege funcţională.

„Considerăm important de reţinut că încrederea între partenerii sociali se naşte şi se consolidează punând în prim-plan ceea ce îi uneşte şi nu ce îi desparte într-o anumită privinţă, sacrificând astfel orgoliile şi interesele individuale mărunte şi egoiste, care de cele mai multe ori sunt piedici pentru spiritul de cooperare şi binele comun. Confederaţia Patronală Concordia este, ca întotdeauna, deschisă dialogului, aşteptând sa regăsească parteneri reali de cealaltă parte a mesei, parteneri care să utilizeze mai mult argumentul logic şi o comunicare civilizată“, au mai afirmat reprezentanţii Concordia.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările