Dobânzile la credite, aproape de a fi plafonate. Legea Zamfir a trecut de Parlament

Dobânzile la credite, aproape de a fi plafonate. Legea Zamfir a trecut de Parlament

Daniel Zamfir este cel care a iniţiat proiectul de plafonare a dobânzilor FOTO Eduard Enea

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri proiectul iniţiat de PSD şi senatorul Daniel Zamfir prin care sunt limitate drastic dobânzile la credite, iar suma finală de rambursat nu va putea depăşi dublul sumei împrumutate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Proiectul de lege privind protecţia consumatorilor împotriva dobânzilor excesive a fost adoptat cu 205 voturi „pentru” (din partea PSD, Pro România şi UDMR), 97 împotrivă (PNL şi USR) şi 13 abţineri.

Prin acest proiect ar urma să fie plafonate dobânzile la toate categoriile de credite acordate persoanelor fizice consumatori.

„Majoritatea statelor din UE (Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania) practică plafonarea dobânzilor, utilizând diferite metode calcul. De exemplu, în Germania, plafonarea dobânzii s-a făcut prin hotărâre judecătorească (DAE maxim= 2X DAE mediu). În plus, dobânda medie la credite ipotecare pentru persoane fizice în UE este 1.41%, în vreme ce în România este 6.99%. Aşadar românii plătesc costuri cu creditarea triple faţă de cetăţenii germani. În acelaşi timp şi profiturile băncilor sunt triple faţă de media europeană”, a declarat senatorul Cătălin Zamfir, iniţiatorul legii.

În cazul creditelor imobiliare, dobânda anuală efectivă (DAE) nu poate depăşi cu mai mult de 2 puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR, aflată la 2% în prezent.

Pentru creditele de consum DAE nu poate depăşi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda BNR. Dobânda medie la creditele noi de consum în piaţă este 10,4%.

În cazul creditelor cu o valoare de sub 15.000 de lei, valoarea totală plătibilă nu poate depăşi dublul sumei împrumutate.

Orice dobândă peste plafoanele explicite va fi considerată „excesivă” şi interzisă în contractele noi.

Dacă va fi promulgată, legea va fi aplicată şi contractelor în derulare, nu doar contractelor de credit viitoare. 

În cazul creditelor în derulare băncile ar trebui să reducă de bună voie la cererea consumatorului ratele pentru a intra în plafon. În cazul în care refuză să reducă dobânda, debitorul poate chema banca în judecată, iar pe durata procesului vor fi suspendate efectele contractului, arată proiectul adoptat.

Utilizarea de dobânzi peste limitele plafonate va fi considerată practică comercială incorectă sau chiar ilicită, care va putea fi sancţionată de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: