Oficial: România nu mai îndeplineşte niciun criteriu pentru aderarea la moneda euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România nu mai îndeplineşte niciun criteriu dintre cele cinci cerute de Comisia Europeană pentru aderarea la moneda euro, se arată în raportul de Convergenţă publicat miercuri de oficialii europeni.

Raportul de Convergenţă publicat miercuri de Comisia Europeană priveşte toate cele şapte state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda euro: Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia, România şi Suedia.

Pentru aderarea la moneda euro există patru criterii economice de convergenţă:

Primul priveşte stabilitatea preţurilor, adică rata inflaţiei nu poate fi mai mare de 1,5 puncte procentuale peste rata celor 3 state membre care înregistrează cele mai bune rezultate.

România nu îndeplineşte acest criteriu, deoarece rata medie a inflaţiei în ultimele 12 luni împlinite în martie a fost de 3,7%, mult peste valoarea de referinţă de 1,8% şi este estimat să rămână peste în lunile următoare.

Al doilea se referă la finanţe publice solide şi sustenabile, ceea ce înseamnă că deficitul bugetar nu poate fi mai mare decât 3 % din PIB, iar datoria publică nu poate fi mai mare decât 60 % din PIB.

România a depăşit anul trecut limita de deficit, înregistrând un deficitul bugetar de 4,3%. Acesta era singurul criteriu pe care îl mai respectam, până anul trecut, în 2018 deficitul fiind la limită, de 2,9%.

Al treilea priveşte stabilitatea cursului de schimb. Statul candidat trebuie să participe la mecanismul cursului de schimb (ERM II) timp de cel puţin 2 ani fără devieri semnificative de la cursul central ERM II şi fără o devalorizare a cursului central bilateral al propriei monede în raport cu euro în aceeaşi perioadă.

România nu îndeplineşte nici acest criteriu, deoarece leul nu participă la ERM II şi ţara noastră practică un regim al cursului de schimb de flotare controlată.  

Al patrulea este legat de ratele dobânzii pe termen lung, care nu ar trebui să fie mai mare de 2 puncte procentuale peste rata celor 3 state membre care înregistrează cele mai bune rezultate în materie de stabilitate a preţurilor.

Nici acest criteriu nu este îndeplinit de ţara noastră, deoarece dobânda medie a fost în România de 4,4% în ultimul an încheiat în martie, peste valoarea de referinţă de 2,9%. 

Al cincilea criteriu priveşte adaptarea legislaţiei naţionale la cea europeană. Candidaţii pentru aderarea la zona euro trebuie totodată să se asigure că legislaţia şi normele lor naţionale prevăd independenţa băncilor lor centrale naţionale şi că statutele acestora respectă dispoziţiile tratatelor şi sunt compatibile cu statutul Băncii Centrale Europene (BCE) şi cu cel al Sistemului European al Băncilor Centrale (SEBC).

În prezent, legislaţia din România nu este pe de-a-ntregul compatibilă cu regulile cerute de zona euro. Problemele sunt legate de independenţa băncii centrale, de interzicerea finanţării monetare şi de integrarea băncii centrale în Sistemul European al Băncilor Centrale la momentul adoptării euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite