Noutăţi privind înscrierea fermierilor în programul „Tomata”. Care este data limită şi ce documente nu mai trebuie depuse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
tomatele oltenesti

Ministerul Agriculturii face demersuri pentru prelungire termenului de depunere a cererilor de înscriere în Programul „Tomata” şi eliminarea obligativităţii depunerii documentelor fiscale pentru accesarea ajutoarelor de minimis

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale anunţă că a elaborat un proiect de act normativ care vizează modificarea a două hotărâri de Guvern privind termenul de depunere a cererilor de înscriere în Programul Tomata şi eliminarea obligativităţii depunerii documentelor fiscale pentru accesarea ajutoarelor de minimis.

Unul dintre motivele deciziei a fost acela că în foarte multe cazuri, informaţiile înregistrate în bazele de date ale ANAF, APIA şi ale UAT-urilor nu erau corelate, ceea ce generează întârzieri în procesul de depunere a cererilor de înscriere în program.

MADR anunţă că proiectul de act normativ elaborat modifică Hotărârea Guvernului nr.148/2022, precum şi Hotărârea Guvernului nr.147/2022 privind prelungirea termenului de depunere a cererilor pentru obţinerea ajutorului de minimis pentru legumele în spaţii protejate până la data de 1 aprilie 2022, inclusiv, abrogarea criteriului de eligibilitate referitor la obligaţiile fiscale restante la bugetul general consolidat al statului, pentru ambele scheme de ajutor de minimis şi eliminarea certificatului de atestare fiscală şi a cazierului fiscal din cadrul documentaţiei ataşate cererii pentru înscrierea în ambele scheme de ajutor de minimis.

„În luarea deciziei s-a ţinut cont şi de faptul că majoritatea solicitanţilor ambelor scheme de sprijin sunt persoane fizice care nu au realizat venituri, confruntându-se totodată cu lipsa lichidităţilor, a diverselor cheltuieli pentru achiziţia de sămânţă ori pentru înfiinţarea culturilor, alte costuri generate de încălzirea spaţiilor protejate dar şi a faptului că, în foarte multe cazuri, informaţiile înregistrate în bazele de date ale ANAF, APIA şi ale UAT-urilor nu erau corelate, ceea ce generează întârzieri în procesul de depunere a cererilor de înscriere în program”, se arată într-un comuniat de presă al MADR. 

Ministrul Adrian Chesnoiu a precizat că procedura de acordare a sprijinului pentru accesarea programului Tomata a fost luată în urma dialogului cu fermierii. 

” Am ţinut cont de semnalele primite din partea potenţialilor beneficiari şi am prelungit cu o lună termenul de depunere a cererilor. De asemenea, pentru a simplifica procedura de accesare a schemelor, am decis să eliminăm obligativitatea depunerii certificatului de atestare fiscală şi a cazierului fiscal, procedură care s-ar fi resimţit şi la nivelul personalului instituţiilor emitente ale acestor documente”, a declarat ministrul Agriculturii.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite