Litoralul, plin de câini: Hotelierii ameninţă cu greva fiscală

Litoralul, plin de câini: Hotelierii ameninţă cu greva fiscală

FOTO CTNews.ro

Cei aproximativ 5.000 de câini vagabonzi ce pot fi frecvent întâlniţi în staţiunile de pe litoralul românesc dau mult de furcă atât turiştilor, cât şi proprietarilor de hoteluri şi restaurante. Aceştia cer Ministerului Finanţelor să permită intrarea în grevă fiscală, în cazul în care câinii nu sunt luaţi de pe litoral.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Dacă până luni mai există în vreo staţiune de pe litoral un singur câine vagabond şi dacă primăriile nu intervin de urgenţă ca să-i ia din locurile în care se relaxează turiştii, noi, operatorii de hoteluri şi restaurante suntem hotărâţi să nu mai plătim taxele locale. Au apus vremurile în care tăceam şi în care autorităţile locale făceau ce voiau ele", a spus Mohammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), într-un comunicat.
 
El a afirmat că hotelierii de pe litoral plătesc, anual, la stat, pe unitate zeci de mii de euro sau chiar mai mult, şi nu primesc în schimb nimic, nici măcar condiţiile minime de siguranţă şi curăţenie de care beneficiază concurenţii din străinătate.
 
 Din estimările patronatelor din turism, în acest început de sezon umblă liberi pe litoral mai mult de 5.000 de câini vagabonzi, iar numărul lor creşte de la an la an. Practic, nu există nicio staţiune de pe litoralul românesc care să nu aibă cel puţin câteva sute de câini vagabonzi, care pun în pericol siguranţa turiştilor.
 
 "O singură întâmplare nefericită cauzată de un astfel de câine poate strica imaginea întregului litoral unde, în fiecare an, se investesc zeci de milioane de euro în noi unităţi de cazare şi în renovarea celor vechi. Ca să strângă aceşti câini, firmele private ne cer în jur de 100 de euro de animal, dar nu e treaba noastră să ne ocupăm cu aşa ceva, ci obligaţia autorităţilor locale cărora le plătim în fiecare an taxe", a adăugat preşedintele FPTR.
 
 Patronatele cer public Ministerului de Finanţe să aprobe această grevă fiscală şi ameninţă cu măsuri similare în curând dacă autorităţile locale nu vor rezolva şi alte probleme elementare, de bun simţ, precum iluminatul public şi curăţenia.
 
 "Primăriile vor trebui să se obişnuiască de acum încolo cu ideea că nu le vom mai plăti atât de uşor taxele dacă nu îşi fac treaba. A început sezonul grevelor pe litoral şi nu va mai fi suficient, ca până acum, ca autorităţile locale să stea cu mâna întinsă şi să le pice banii fără să facă nimic. E timpul să treacă la treabă, pentru că noi, hotelierii, riscăm, investim şi punem suflet, în timp ce primăriile au rămas cu aceleaşi vechi mentalităţi şi cu aceeaşi lipsă de chef de muncă", a mai spus Mohammad Murad.
 
Ministrul Turismului verifică până pe 15 iulie activitatea operatorilor din turism
 
Ministrul Turismului, Bogdan Trif, va prezenta  vineri, 21 iunie 2019, rezultatele controalelor efectuate pe litoral asupra activităţilor turistice desfăşurate pe plaje, precum şi starea de salubritate a staţiunilor. 
 
„Echipele de control mixte formate din reprezentanţi ai Ministerului Turismului, ai Apelor române şi ai Gărzii Naţionale de Mediu vor continua verificările intensive pe litoral până pe 15 iulie. În plus, în permanenţă, până la finalul sezonului estival, ministerul Turismului va menţine echipe de control pe litoral”, a informat ministerul.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările