Ionuţ Dumitru: 15% dintre salariaţi sunt scutiţi de la plata contribuţiilor pentru sănătate, deşi beneficiază de asistenţă medicală. E o problemă de echitate fiscală

Ionuţ Dumitru: 15% dintre salariaţi sunt scutiţi de la plata contribuţiilor pentru sănătate, deşi beneficiază de asistenţă medicală. E o problemă de echitate fiscală

15% dintre salariaţii din România sunt scutiţi de plata contribuţiilor la sănătate, deşi beneficiază de asistenţă medicală, România având o mare problemă de echitate a sistemului fiscal, a afirmat economistul-şef al Raiffesen Bank, Ionuţ Dumitru, potrivit Agerpres.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Dacă ne uităm la problemele structurale ale bugetului, o să vedem să ele sunt foarte serioase. Aş sublinia, în primul rând, partea de venituri fiscale care ne este o slăbiciune foarte mare şi mai ales într-un context de crize suprapuse. Ai nevoie de un buget robust, de spaţiu fiscal ca să ai capacitatea de intervenţie atunci când e în joc chiar viaţa oamenilor, în ultimă instanţă. Resursele şi capacitatea noastră de intervenţie este una foarte mică. Dacă ne uităm la veniturile fiscale, avem în jur de 27% din PIB faţă de media europeană de 41%.
 
Suntem în mod clar la coada clasamentului. Avem în mod clar şi cert o problemă majoră cu colectarea taxelor şi impozitelor, dar şi o problemă de aşezare a sistemului fiscal. Dacă ne uităm la toate derogările şi regimurile preferenţiale de taxare, ele au şubrezit, practic, foarte mult baza de impozitare.
 
Poate nu mulţi dintre dvs. ştiţi că în momentul de faţă din 5 milioane şi ceva de salariaţi 700 şi ceva de mii, aproape 15% dintre salariaţi, sunt scutiţi de plata contribuţiilor la sănătate, deşi beneficiază de asistenţă socială de sănătate aşa cum o ştim cu toţii, dar ei nu contribuie cu nimic. Aş spune că avem o problemă de colectare, dar avem şi o problemă de echitate a sistemului fiscal. Unii plătesc mult, alţii nu plătesc mai nimic", a atras atenţia Dumitru.
 
Banca Naţională a României (BNR) şi Academia de Studii Economice (ASE) au organizat, joi, conferinţa anuală cu tema "Provocări structurale ale sectorului bancar românesc". 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările