Investitorii în criptomonede, noile ţinte ale infractorilor cibernetici. Care sunt cele mai folosite capcane şi cum pot fi evitate fraudele online

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Experţii companiei de securitate cibernetică Kaspersky au detectat, de la începutul anului, la nivel global, peste 1.500 de site-uri frauduloase care vizau potenţialii investitori în criptomonede sau utilizatorii interesaţi de minarea acestor instrumente.

Potrivit specialiştilor, în această perioadă au fost stopate mai mult de 70.000 de încercări ale utilizatorilor de a accesa astfel de site-uri.

Cele mai frecvente scheme utilizate de infractorii cibernetici au inclus, de exemplu, crearea de site-uri web destinate schimbului de criptomonede false. 

„În acest caz, utilizatorul primea un cupon pentru reîncărcarea unui cont de schimb de cripto, iar pentru a-l utiliza trebuia să efectueze o plată de verificare, de obicei nu mai mult de 0,005 bitcoin (aproximativ 200 de dolari), plată care devenea profitul criminalilor cibernetici.”, transmit specialiştii Kaspersky.

Conform acestora, o altă metodă se referă la trimiterea de mesaje despre vânzările false de plăci video şi alte echipamente pentru mining de criptomonede. În acest caz, pentru a achiziţiona echipamentele, utilizatorul trebuia să facă o plată în avans, iar după încasarea sumei respective autorul anunţurilor înceta comunicarea.

De asemenea, hackerii au în vedere crearea de pagini de phishing cu conţinut divers pentru a fura informaţii private, care le permiteau să aibă acces la toate activele digitale asociate cu un portofel electronic special creat pentru criptomonede.

„De obicei, infractorii cibernetici lansează site-uri în zone de domenii populare: .com, .net, .org, .info, precum şi în zone în care achiziţia de domenii este ieftină: .site, .xyz, .online, .top, .club, .live.”, transmite sursa citată.

Experţii Kaspersky precizează că, o caracteristică distinctivă a phishing-ului şi a altor tipuri de fraudă a criptomonedelor este nivelul ridicat de detalii de pe site-urile web de phishing. 

De exemplu, pe paginile dedicate schimburilor de criptomonede false, datele reale, cum ar fi ratele bitcoin, sunt adesea încărcate din paginile oficiale.

„Atacatorii înţeleg că persoanele care investesc sau sunt interesate de acest domeniu sunt adesea mai pricepute în ceea ce priveşte tehnologia decât un utilizator obişnuit. Prin urmare, aceşti cybercrooks îşi perfecţionează tehnicile pentru a obţine date şi bani de la aceşti oameni", explică specialiştii.

„În ultimul timp, multă lume a devenit interesată de criptomonede, iar atacatorii nu scapă ocazia de a folosi acest lucru în avantajul lor. În acelaşi timp, atât cei care doresc să investească sau să mineze criptomonedele, cât şi cei care pur şi simplu sunt deţinătorii unor astfel de fonduri, se pot regăsi pe radarul fraudatorilor. 

De exemplu, una dintre schemele pe care le-am descoperit a fost următoarea: utilizatorii au primit un mesaj despre vânzarea unui vaccin exclusiv împotriva coronavirusului mai devreme decât programele oficiale de vaccinare şi numai pentru cei care deţin bitcoin. 

Acest tip de fraudă a fost predominant întâlnită tocmai în momentul când vaccinurile au devenit disponibile.

Utilizatorii mergeau pe site-ul indicat de infractor unde li se cerea să scrie o cerere pentru precomanda vaccinului. 

Ţintele trebuiau apoi să efectueze o plată în avans în bitcoin, banii mergând în contul criminalilor cibernetici, fără ca victimele să primească ceva în schimb”, a declarat Alexey Marchenko, Head of the Content Filtering Methods Development department de la Kaspersky.

Pentru a evita să deveniţi victima criminalilor cibernetici, Kaspersky oferă următoarele recomandări utilizatorilor:

Nu urmaţi link-uri dubioase din scrisori digitale sau din mesaje din aplicaţiile de mesagerie şi reţele sociale

-  Analizaţi critic ofertele online extrem de generoase

Descărcaţi aplicaţii numai de pe platformele oficiale

- Utilizaţi o soluţie de securitate care vă protejează împotriva phishing-ului şi împiedică instalarea de aplicaţii rău intenţionate

Luaţi măsuri de precauţie suplimentare înainte de a cumpăra un produs dintr-un magazin online, dacă compania este necunoscută. Este mai bine să studiaţi mai întâi site-urile WHOIS dedicate, detalii despre durata de existenţă în domeniu şi despre proprietar: dacă domeniul e înregistrat recent, de către o persoană privată, nu ar trebui să cumpăraţi de pe acel site

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite