INS: Venitul mediu în trimestrul al treilea al lui 2011 a fost de 835 lei

Veniturile totale medii lunare au reprezentat, în trimestrul al treilea al anului trecut, în termeni nominali, 2.402 lei pe gospodărie şi 835 lei pe persoană, potrivit rezultatelor anchetei bugetelor de familie, date joi publicităţii de Institutul Naţional de Statistică.

Ştiri pe aceeaşi temă

Veniturile băneşti au fost, în medie, de 2.012 lei lunar pe gospodărie (700 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 390 de lei lunar pe gospodărie (135 lei pe persoană).

Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (50% din veniturile totale ale gospodăriilor, pondere în creştere cu 2,4 puncte procentuale faţă de trimestrul I şi cu 1,4 puncte procentuale faţă de trimestrul II 2011).

La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (24%), veniturile din agricultură (3,6%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,8%) şi cele din proprietate şi din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei (1,7%).

O pondere importantă deţin şi veniturile în natură (16,2%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (14,4%).

Diferenţe de nivel şi, mai ales, de structură între veniturile gospodăriilor s-au înregistrat în funcţie de mediul de rezidenţă.

În urban, venituri cu 24,7% mai mari decât în rural

În trimestrul al treilea al lui 2011, veniturile totale medii pe o gospodărie din mediul urban au fost cu 24,7% mai mari decât ale gospodăriilor din mediul rural şi cu 9,4% mai mari faţă de ansamblul gospodăriilor.

În urban, veniturile gospodăriilor au provenit în proporţie de 63,4% din salarii, în creştere cu 1,1 puncte procentuale faţă de trimestrul al doilea şi cu 2,8 puncte procentuale faţă de trimestrul I, de 23,4% din prestaţii sociale (în scădere cu 0,1 puncte procentuale faţă de trimestrul II şi cu 0,6 puncte procentuale faţă de trimestrul I), veniturile în natură reprezentând 7,1% din total (în scădere cu un punct procentual faţă de trimestrul II şi cu 2,1 puncte procentuale faţă de trimestrul I 2011).

În rural, principala sursă a veniturilor gospodăriilor a reprezentat-o producţia agricolă, care a asigurat 38,3% din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora (30% din totalul veniturilor) a fost formată de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile băneşti din agricultură asigurând 8,3% din veniturile totale ale gospodăriilor din mediul rural.

O contribuţie importantă la formarea veniturilor gospodăriilor rurale a revenit şi veniturilor salariale (28,0%) şi celor din prestaţii sociale (25,0%).

Cheltuielile pe gospodărie

Cheltuielile totale ale populaţiei, au fost, în trimestrul al treilea al lui 2011, în medie, de 2.167 lei lunar pe gospodărie (754 lei pe persoană) şi au reprezentat 90,2% din nivelul veniturilor totale.

Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare).

Cheltuielile pentru investiţii, destinate cumpărării sau construcţiei de locuinţe, cumpărării de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărării de acţiuni etc., deţin o pondere foarte mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei, respectiv de doar 1,7%.

Unele particularităţi în ceea ce priveşte mărimea şi structura cheltuielilor totale de consum sunt determinate de mediul de rezidenţă. Astfel, în timp ce nivelul mediu lunar pe o gospodărie al cheltuielilor totale de consum este mai mare în urban faţă de rural cu 392 lei, cel pentru consumul alimentar este mai mare cu numai 30 de lei. Aceasta derivă din faptul că, în rural, 43% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezintă contravaloarea consumului din resurse proprii, în timp ce în mediul urban, consumul de produse alimentare din resurse proprii a acoperit 16,7% din cheltuielile pentru consumul alimentar.

Produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în trimestrul III 2011, în medie, 40,8% din consumul gospodăriilor, în scădere cu 1,2 puncte procentuale faţă de trimestrul I şi, respectiv, cu 2,5 puncte procentuale faţă de trimestrul II 2011.

O componentă a consumului, cu pondere relativ mare în cheltuieli, este legată de locuinţă (apă, energie electrică şi termică, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea şi întreţinerea locuinţei). În cel de-al treilea trimestru al anului trecut, aceasta a reprezentat 19,3% din cheltuielile totale de consum.

În cadrul cheltuielilor cu locuinţa, cea mai mare pondere au deţinut-o cheltuielile necesare funcţionării şi încălzirii locuinţei (15,1%).

La polul opus, s-au situat cheltuielile efectuate de gospodării pentru hoteluri, cafenele şi restaurante (1%) şi cele pentru educaţie (0,4%).

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările