Importurile de electricitate au crescut cu 45% în primele şapte luni

Importurile de electricitate au crescut cu 45% în primele şapte luni

România a importat în primele şapte luni ale anului 2,13 TWh de energie electrică, cu 45% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, arată cel mai recent raport publicat de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE).

Ştiri pe aceeaşi temă

Importurile s-au majorat şi de la lună la lună, în iulie 2019 ţara noastră aducând din afară cu 344% mai multă energie electrică decât în iulie 2018.  

În schimb, în primele şapte luni ale anului, exporturile au însumat doar 2,37 TWh, în scădere cu 32% faţă de perioada ianuarie-iulie 2018. Consumul intern a scăzut uşor, cu 0,6%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Clienţii casnici au utilizat mai mult cu 2,8%. Consumatorii casnici în regim reglementat, deşi au avut preţuri plafonate la energie electrică, au consumat mai puţin cu 15%, iar cei în regim concurenţial, cu preţuri neplafonate, cu 72% mai mult. Producţia internă de energie electrică a scăzut cu 5,4%, până la 34,5 TWh.

Aceste date vin în contextul în care în 2019 sistemul energetic a trecut prin schimbări dramatice. Dacă până anul trecut, România era exportator de energie, în primele luni ale acestui an ţara noastră a devenit un importator net.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările