Guvernul vrea să facă o „listă neagră“ a firmelor care lucrează cu bani publici şi nu respectă termenele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În lista obiectivelor măreţe pe care şi-a propus să le implementeze Guvernul Dăncilă se numără şi monitorizarea contractelor de servicii publice şi întocmirea unei “Liste negre” pentru firmele care lucrează cu bani publici şi care nu respectă preţul iniţial, termenele sau nu livrează produsul achiziţionat.

Executivul şi-a programat o serie de investiţii, pentru a căror eficienţă are însă de gând să implementeze un sistem de sancţiuni.

“În vederea măririi eficienţei lucrărilor de investiţii publice, propunem crearea unei proceduri de monitorizare a contractelor de servicii publice, care să rezulte în întocmirea unei “Liste negre” pentru firmele care lucrează cu bani publici şi care nu respectă preţul iniţial, termenele sau nu livrează produsul achiziţionat. Sancţiunile trebuie să meargă până la interzicerea de a mai participa la licitaţii publice”, se arată în programul de guvernare.

În plus, Executivul intenţionează să construiască o structură în cadrul ANAF (şi cooperare cu Registrul Comerţului) pe tematica firmelor cu pierderi continue (peste 3 ani la rând), companiilor care au cifra de afaceri nulă şi a creditelor acordate de acţionarii privaţi propriilor firme cu pierderi, precum şi consolidarea Direcţiei de Preţuri de Transfer din aceeaşi instituţie. 

“Vom aduce modificari legislaţiei, astfel încât firmele cu capital negativ să-şi reîntregească capitalul şi ANAF-ul să fie împuternicit cu urmărirea îndeplinirii acestei condiţii”, se arată în documentul citat. 

O firmă nu poate fi în faliment mai mult de doi ani

Pe de altă parte, se ia în calcul modificarea legii insolvenţei, “astfel încât o firmă să nu poată rămâne în faliment mai mult de 2 ani sau dacă nu-şi respectă planul de conformare pe o perioadă mai mare de 6 luni”. 

Totodată, Legea 31/1990 va fi modificată astfel încât o persoană să nu mai poată înfiinţa o societate un anumit număr de ani după 2 insolvenţe. 

“Vom lăsa viitorului guvern, la expirarea mandatului nostru, un parcurs de ţară şi o legislaţie modificată, care să explice oamenilor care va fi traseul României în următorii 15 - 20 de ani, nu doar de la un an la altul, precum în prezent. Vom începe prin introducerea bugetelor (proiecţiilor) multianuale, mai întâi pe 2 ani, apoi pe 4 ani, alături de o programare bugetară pe 10 ani şi, în final, 20 de ani. În acest fel, investiţiile în infrastructura de orice fel: rutieră, medicală, energetică, să fie planificate cu mulţi ani înainte, astfel încât şansa lor de a se înfăptui să crească”, se arată în programul de guvernare. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite