Eurostat: Creştere economică puternică în trimestrul doi în Uniunea Europeană

Eurostat: Creştere economică puternică în trimestrul doi în Uniunea Europeană

Economia UE şi-a reluat creşterea în primăvară, în urma progreselor vaccinării împotriva covid-19 şi unei ridicări treptate a restricţiilor sanitare, potrivit datelor Eurostat, iar PIB-ul zonei euro a crescut cu 2% în al doilea trimestru faţă de primul, după două scăderi trimstriale consecutive.

Ştiri pe aceeaşi temă

La nivelul întregii Uniuni Europene (UE), creşterea a atins 1,9%.
 
Între ţările mari, Franţa a înregistrat cea mai slabă performanţă (+0,9%), după Spania (+2,8%), Italia (+2,7%) şi Germania (+1,5%). Hexagonul a suferit, însă, în primul trimestru, mai puţin decât vecinii săi
 
În primul trimestru, PIB-ul zonei euro a scăzut cu 0,3%, după o scădere de 0,6% în ultimele trei luni ale lui 2020.
 
Experţi se aşteptau la această creştere puternică în perioada aprilie-iunie, în urma unei ridicări treptate a restricţiilor sanitare, care au frânat activitatea în transporturi, hotelier-restauraţie şi turism.
 
ŞOMAJUL, ÎN SCĂDERE
 
Această creştere economică s-a repercutat asupa pieţei muncii.
 
Rata şomajului în zona eruo a scăzut clar în iunie, la 7,7% din populaţia activă, după ce în mai a atins 8%.
 
La nivelul UE, şomajul a scăzut cu 0,2 puncte procentuale într-o lună, la 7,1%.
 
Aproximativ 14,9 milioane de bărbaţi şi femei se aflau în şomaj - în iunie - în UE, dintre care 12,5 milioane în zona euro.
 
INFLAŢIA ANUALĂ DEPĂŞEŞTE PREVIZIUNILE BCE, SCUMPIRILE LA CONSUM ÎNGRIJOREAZĂ INVESTITORII
 
Singura umbră în acest tablou este rata inflaţiei anuale în zona euro, care a crescut în iulie la 2,2% şi a depăşit obiectivul de 2% stabilit de către BCE, iar scumpirea preţului consumului îi îngrijorează pe investitori.
 
Aceste tensiuni asupra preţurilor alimentează temeri pe pieţe financiare cu privire la creştere a dobânzilor.
 
Însă Banca Centrală Euroeană (BCE), la fel ca Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi numeroşi experţi consideră că această creştere a inflaţiei este ”temporară”.
 
”Relansarea economiei zonei euro este pe calea bună”, declara săptămâna trecută preşedinta BCE Christine Lagarde, exprimându-şi totodată îngrijorarea cu privire la un posibil val patru al epidemiei covid-19, care ar putea cauza noi frâne, şi justificând astfel o menţinere a unei politici monetare permisive.
 
Pandemia ”continuă să arunce o umbră”, pentru că ”varianta delta constituie o sursă tot mai mare de incertitudine”, avertiza ea.
 
BCE nu anticipează o creştere a dobânzilor sale - istoric de mici -, atât timp cât inflaţia nu depăşeşte ”o perioadă lungă” nivelul de 2%.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările