eToro: Deficitul de forţă de muncă din industrii cheie ameninţă ritmul de redresare economică

eToro: Deficitul de forţă de muncă din industrii cheie ameninţă ritmul de redresare economică

Ritmul de redresare economică a fost impresionant până acum, în ciuda problemelor din lanţurile de aprovizionare şi a creşterii preţurilor la materiile prime, însă în ultimele luni lipsa forţei de muncă începe să perturbe şi ea activitatea economică.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pe măsură ce campaniile de vaccinare au ajutat la redeschiderea economiilor afectate de pandemie, a reaparut nevoia de a angaja oameni. Alain Dehaze, directorul general al grupului Adecco, a avertizat săptămâna trecută că există "enclave de penurie de talente şi inflaţie salarială" pe pieţele pe care operează Adecco. Grupul Adecco este una dintre cele mai mari companii din lume specializate în plasarea de personal temporar şi permanent. 
 
Această penurie de resurse umane a devenit foarte vizibilă în Marea Britanie, unde a apărut o lipsă de şoferi de camion, afectând transportul de mărfuri. "Există un deficit enorm de şoferi de vehicule grele de marfă pe care îl estimăm între 85.000 şi 100.000", a declarat Richard Burnett, directorul executiv al Asociaţiei britanice de transport rutier de mărfuri. Această criză este rezultatul unei combinaţii între Covid-19, Brexit şi nevoi nesoluţionate de dinainte de pandemie. 
 
Într-o analiză din 2019 a ocupaţiilor deficitare şi excedentare realizată de Eurostat, şoferii de camioane sunt pe primul loc în categoria deficitară. Doi ani mai târziu, Brexit a reuşit să alunge şoferii est-europeni din Marea Britanie, adâncind deficitul care ameninţă acum toate lanţurile de distribuţie. Ca şi cum situaţia şoferilor de camion nu ar fi fost suficient de gravă, au apărut informaţii privind deficitul de forţă de muncă în agricultură, descriind perspectiva sumbră a rafturilor goale din raioanele de legume şi fructe. În lipsa unui număr suficient de oameni care să adune recolta, fermierii sunt nevoiţi să lase culturi întregi să putrezească pe câmp. 
 
Redresarea rapidă a economiei europene a făcut, de asemenea, ca rata şomajului din România, din luna iunie, să scadă la 5,2%, nivelul de dinaintea pandemiei, generând aceeaşi piaţă deficitară a muncii precum cea de la începutul anului 2020. 
 
În zona euro, rata şomajului se situa la 7,7% în iunie 2021, cu cea mai mare cifră, 15,1% înregistrându-se în Grecia şi Spania, două ţări dependente de turism. Ambele ţări se află acum pe lista roşie a României din cauza creşterii numărului de infecţii cu noua variantă delta a Covid 19. Un efect nedorit al acestei situaţii ar putea fi necesitatea de a plasa în carantină timp de două săptămâni persoanele nevaccinate care se întorc din vacanţă din aceste două ţări, amplificand problemele cu lipsa forţei de muncă. 
 
În ciuda problemelor, optimismul privind redresarea economică este ridicat, indicatorul referitor la sentimentul economic (ESI) crescând în iulie 2021, pentru a şasea oară consecutiv, atât în Uniunea Europeană per ansamblu (+0,9 puncte), cât şi în zona euro (+1,1 puncte). Nivelul actual al acestuia este cel mai ridicat înregistrat din 1985 încoace. Comparativ cu lunile trecute, ultima sa îmbunătăţire a fost însă mai slabă, Comisia Europeană sugerând că indicatorul se apropie de punctul său maxim. 
 
Creşterea recentă a numărului cazurilor de Covid ar putea începe să atenueze optimismul din Europa şi Statele Unite, arătând că bătălia împotriva pandemiei nu este câştigată încă. Rezerva Federală a SUA a avertizat miercurea trecută că "traiectoria economiei continuă să depindă de evoluţia virusului". Pieţele aşteaptă publicarea raportului privind piaţa muncii, vineri, pentru a vedea dacă prognoza de 900.000 de noi locuri de muncă din Statele Unite va fi depăşită, la fel ca luna trecută, semnalând o revenire a nivelului forţei de muncă americane mai aproape de cifrele de dinaintea pandemiei. 
_
Bogdan Maioreanu, analist şi comentator de piaţă al eToro, are peste 20 de ani de experienţă în domeniul serviciilor financiare şi al investiţiilor, precum şi un background solid în jurnalism. A ocupat diferite poziţii de conducere în zona de Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank şi OTP Bank, pentru a trece apoi la consultanţă în afaceri, lucrând pentru mai multe companii printre care şi IBM România. Bogdan are un Executive MBA de la Asebuss şi Washington University.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările