Cum justifică Teodorovici că a dat 15.000 de dolari pe bilete către Cuba, via Moscova

Cum justifică Teodorovici că a dat 15.000 de
dolari pe bilete către Cuba, via Moscova

Orlando Teodorovici / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici a declarat, marţi seara, că a plătit 15.000 de dolari pe bilete de avion către Cuba, cu escală în Moscova, cumpărate pentru o vizită de lucru împreună cu ministrul Sănătăţii Sorina Pintea. Întrebat de ce au costat atât, Teodorovici a răspuns că „şi un milion dacă era să coste biletele”, era un preţ mic având în vedere „efectele pentru piaţa din România”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Explicaţiile sale vin după ce Realitatea TV a scris, săptămâna trecută, că Eugen Teodorovici, împreună cu Sorina Pintea ar fi plecat în Cuba, pe ruta Bucureşti – Moscova – Havana, făcând o vizită de 10 ore în capitala cubaneză. Sursa citată TV arată că ar fi fost vorba de un program experimental medical de 150.000 de dolari. Biletele de avion ar fi costat 15.000 de dolari. După cele 10 ore petrecute în Cuba, cei doi miniştri s-ar fi deplasat înapoi pe ruta Madrid Bruxelles.

Întrebat despre costul biletelor, Eugen Teodorovici a răspuns: „Şi un milion dacă era să coste biletele” având în vedere „efectele pentru piaţa din România era un preţ mic”.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a precizat că „biletele au fost luate în ultima clipă” deoarece „atunci am avut acceptul înalţilor demnitari (cubanezi) pentru întâlnire” şi se punea problema „acum sau la anul”. Potrivit acesteia, „a fost un program infernal”.

Cât costă în prezent biletele către Havana, zbor direct şi zbor dus-întors prin Moscova. Biletele sunt de tipul „ultima clipă”, căutarea fiind făcută pentru plecare mâine, 12 decembrie şi întoarcere vineri, 14 decembrie. Cel mai probabil, suma atât de mare cheltuită pe ele este justificată de prezenţa unei misiuni mai mari, în afară de cei doi miniştri. 

 

Întrebat de ce a zburat prin Moscova, Teodorovici a răspuns, marţi, că „asta a fost ruta de zbor”. „Am plecat cu ruta de zbor singura posibilă la acel moment”, a argumentat el, precizând că la Havana a stat „câteva ore”, pentru a reveni apoi la Bruxelles. „Am auzit că am plecat fără mandat, am aici documentele cu mine”, inclusiv „raportul aprobat de primul ministru”, a continuat Teodorovici.

El a spus că, în cadrul vizitei în Cuba, a avut întâlniri cu vicepreşedintele ţării, cu ministrul Finanţelor şi cu ministrul Sănătăţii. Potrivit lui, discuţiile au vizat „datoria istorică a Cubei” şi relansarea relaţiilor comerciale, precum şi chestiuni legate de cooperarea în domeniul medical. „Nu am fost în vacanţă. De succesul acestei misiuni va depinde viaţa copiilor şi de PSD-işti, şi de PNL-işti, şi de USR-işti (...) Toţi ştiau că am fost acolo, şi serviciile noastre secrete”, a mai spus Eugen Teodorovici.

Vasilescu: Miniştrii vor să aducă din Cuba medicamente pentru vindecarea cancerului

Fostul ministru al Muncii Lia Olguţa Vasilescu a dat detalii cu privire la motivele pentru care Teodorovici şi Pintea s-au aflat în Cuba, explicând că vor să aducă în România medicamente care vindecă diferite forme de cancer.

„Ministrul Finanţelor - Eugen Teodorovici şi ministrul Sănătăţii - Sorina Pintea au dezvăluit de ce au fost plecaţi in Cuba. România îşi doreşte o cooperare cu partea cubaneză pentru aducerea în România a mai multor medicamente care vindecă diferite forme de cancer şi care împiedică amputarea membrelor bolnavilor de diabet în stadiu avansat. Pentru cine nu ştie, Cuba a investit foarte mult în cercetarea medicală, cu rezultate extraordinare. Cunosc persoane care s-au tratat în această ţară sau care folosesc medicamentele şi care au constatat efecte miraculoase. Dacă se reuşeşte ca în România să se găsească aceste medicamente în farmacii (acum se aduc doar de cei care vizitează Cuba), va fi una dintre reuşitele majore ale acestei guvernări”, a scris Vasilescu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările