Teodorovici dă primele indicii despre bugetul pe 2019: PIB-ul va depăşi anul 1.000 de miliarde de lei, deficitul va fi mai mic. Ce creştere economică vom avea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat, marţi, după ce preşedintele Klaus Iohannis a suspendat şedinta Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), că bugetul de stat pentru anul viitor trebuie să fie foarte bine discutat şi dezbătut, în contextul în care Produsul Intern Brut (PIB) va depăşi în 2019, pentru prima dată, 1.000 de miliarde de lei, iar Guvernul mizează pe o creştere economică de 5,5%.

Preşedintele Klaus Iohannis a decis, marţi, să suspende şedinţa CSAT după mai mult de patru ore, urmând ca discuţiile pe subiectele aflate pe ordinea de zi să fie reluate în 19 decembrie.

La şedinţă a fost prezent şi ministrul Eugen Teodorovici care, ulterior, a spus că Guvernul estimează un avans economic de 5,5% anul viitor, iar PIB-ul este aşteptat să depăşească, în premieră, suma de 1.000 de miliarde de lei.

”Pentru prima dată depăşeşte 1.000 de miliarde de lei, facem istorie în sensul bun (...). Avem aproximativ 1.022 de miliarde estimat pentru anul viitor. Bugetul trebuie să fie foarte bine gândit, discutat, dezbătut”, a spus Teodorovici, pentru Antena 3.

Totodată, Guvernul vrea să construiască un buget pe baza unui deficit bugetar mai mic decât în acest an, potrivit lui Teodorovici.

”Vrem să mergem pe un deficit mult mai scăzut decât a fost în 2018. Este o obligaţie pe care o avem şi faţă de Comisia Europeană (...), dar şi pentru a arăta că Guvernul are o responsabilitate pe care unii încearcă s-o ducă în derizoriu (...)”, a spus ministrul.

Teodorovici a mai spus că bugetele alocate instituţiilor anul viitor, inclusiv serviciilor secrete, vor fi ”mai mari sau mai mici”.

”Bugetele vor fi mai mici sau mai mari - nu doar la servicii, în general vorbesc - legat de modul în care fiecare sector în parte îşi justifică acţiunile pe care le are de derulat în 2019, că vorbim de cheltuieli de personal, că vorbim de investiţii. Nu vrem să privăm investiţiile de finanţările necesare. Anul viitor trebuie să fie un an al investiţiilor”, a afirmat ministrul.

Ministrul a mai spus că, pentru Educaţie, se prevede o creştere anuală a bugetului cu 15%, an de an, până la atingerea pragului de 7%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite