Criza petrolului ne-a ieftinit gazele: preţul „aurului albastru“ importat din Rusia a scăzut până la nivelul celui din producţia internă

Criza petrolului ne-a ieftinit gazele: preţul „aurului albastru“ importat din Rusia a scăzut până la nivelul celui din producţia internă

Gazele naturale importate din Rusia s-au ieftinit deoarece Gazprom leagă preţul de cotaţiile ţiţeiului

Crahul de pe piaţa petrolului a ieftinit gazele naturale importate, acestea având acum valori apropiate, în jurul a 90 de lei/MWh sau 220 de dolari pe mia de metri cubi, a declarat Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Ştiri pe aceeaşi temă

El a afirmat că Transgaz, care are rolul de a echilibra sistemul naţional de gaze, a importat gaze naturale de la Conef, iar preţul acestora s-a situat la 89-90 lei/MWh, ceea ce echivalează cu 210-220 de dolari pe mia de metri cubi.
 
Mai mult, este posibil ca preţul gazelor de import să scadă şi mai mult în lunile următoare. Gazprom leagă preţul „aurului albastru“ vândut prin contracte pe termen lung de cotaţiile internaţionale ale ţiţeiului, dar la o o distanţă de 6-9 luni. Preţul petrolului se învârte acum la niveluri în jurul a 30 de dolari pe baril, iar Gazprom anunţa recent că preţul estimat pentru livrarea gazelor naturale în Europa  pe primul trimestru este de 184 de dolari pe mia de metri cubi.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările