Ce vor să facă liberalii la guvernare: de la eliminarea pensiilor speciale la demiterea bugetarilor şi scoaterea taxelor pentru acte de identitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalul Florin Cîţu a enumerat câteva lucruri concrete pe care le-ar face guvernarea liberală, întărind, într-o oarecare măsură spusele liderului Ludovic Orban privind impozitarea veniturilor angajaţilor din domeniul IT.

Primul lucru menţionat de Cîţu este reducerea numărului ministerelor de la 23 (ultimele date postate pe site-ul Guvernului Dăncilă), la doar 15 ministere, „demiterea conducerilor tuturor instituţiilor de stat care prin puterea statutului lor ar fi trebuit să nu acţioneze politic în economie- de ex. ASF, ANAF, CC, CNSP etc (instituţii unde Liviu Dragnea şi-a pus apropiaţii în ultimii ani – n. red.)”. 

  

Pe lângă acestea, liberalii vor să reducă sau să elimine o serie de taxe şi suprataxe precum:

„Reducerea taxelor pe forţă de muncă-forţă de muncă este suprataxată în guvernările PSD şi PSD +ALDE. Taxarea echitabilă a factorilor de producţie. 

  

 Introducerea principiului 85/15 = angajaţii din sectorul bugetar nu pot să reprezinte mai mult de 15% din totalul angajaţilor din economie!!! 

  

 Eliminare pensii speciale 

  

 Eliminarea supraaccizei combustibil 

  

 Eliminare suprataxare contracte part time 

  

 Eliminarea taxei pe stâlp ÎI 

  

 Eliminarea TVA defalcat 

  

 Eliminare suprataxare sector energie 

  

 Eliminarea restricţiilor care fac imposibilă determinarea preţurilor de piaţă, în sectorul energie. 

  

 Eliminare suprataxare sector comunicaţii 

  

 Eliminare suprataxare sistem financiar-bancar 

  

 Eliminarea restricţiilor care fac imposibilă determinarea preţurilor de piaţă, în sectorul financiar-bancar. 

  

 Eliminare suprataxare utilităţi publice 

  

 Eliminarea cerinţei care impune creşterea capitalului social pentru administratorii pilonului ÎI de pensii 

  

 Eliminare impozitare pe cifră de afaceri. 

  

 Eliminarea condiţiilor impuse de ANAF companiilor care cer să devină plătitor de TVA. Companiile devin plătitor de TVA IMEDIAT pe bază unei cereri simple. 

  

 Eliminare taxe, comisioane pentru eliberarea de documente oficiale (inclusiv CI, paşapoarte, carnet de conducere etc) cetăţenilor români în ţara şi în străinătate. 

  

 Eliminarea, pentru o perioadă de 5 ani, a tuturor restricţiilor la importul de forţă de muncă calificată şi necalificată. 

  

 Eliminarea restricţiilor la importul de tehnologie din UE, UK şi SUA, în special în domeniile sănătate şi educaţie. 

  

 Îngheţarea tuturor programelor de subvenţii (de la buget) şi ajutor de stat până la finalizarea unei analize care să arate dacă banii cheltuiţi de la buget au randament pozitiv în economie. Rămân acele programe care arată că banii investiţi de la buget nu sunt irosiţi. 

  

 Eliminarea subvenţiilor pentru domeniile unde există fonduri UE nerambursabile. 

  

 În primele 6 luni după guvernare: 

  

-fără imunitate pentru parlamentari în cazul faptelor penale 

  

-retrocedarea proprietăţilor furate de comunişti, proprietarii care au peste 65 de ani au prioritate. Proprietatea este garantată în guvernarea liberală, fără niciun fel de alte condiţii care diminuează dreptul la proprietate. 

  

 -returnarea TVA în 24 de ore. 

  

-românii nu trebuie să mai plimbe documente între companiile de stat astunci când informaţiile pe care le cere o instituţie de stat există în bază de date a altei instituţii de stat. 

  

-legea falimentului personal şi legea insolvenţei într-un singur act legislativ FUNCŢIONAL! 

  

-eliminare bariere intrare pe piaţă financiar-bancară 

  

-maxim 5 autorizaţii necesare unei companii pentru a începe activitatea în România. După 30 de zile companiile se consideră autorizate automat şi încep să funcţioneze”. 

Retragerea României din acţionariatul Băncii lui Putin

Pe de altă parte, Cîţu promite „retragerea României din acţionariatul băncilor lui Putin şi a celor care sunt acuzate se spionaj de partenerii noştri strategici-România nu va mai jucă rolul de cal Troian pentru Rusia şi China”. 

Ministrul Finanţelor este, din toamna anului trecut, guvernator al Băncii Internaţionale de Investiţii, instituţie care finanţa în trecut Consiliul de Ajutor Economic Reciproc (CAER) -  creat la iniţiativa URSS în 1949 ca echivalent al OECE (Organizaţia Europeană pentru Cooperare Economică).

Ce mai promit liberalii:

  

-niciun contract de stat cu companii acuzate de spionaj de partenerii noştri strategici. 

  

-o analiză a profitabilităţii companiilor de stat. Trebuie să eliminăm risipă banului public. Astăzi companiile de stat au datorii de 90 de miliarde de lei. 

  

 În final, mă aştept că europarlamentarii PNL să lupte la Bruxelles pentru eliminarea birocraţiei care distruge UE şi pentru o Europa competitivă la nivel internaţional. 

  

 Să se opună taxelor suplimentare în special pentru domeniul IT, indiferent de unde vin companiile respective. 

  

 Şi nu în ultimul rând să susţină competiţia în interiorul UE, chiar dacă lobby-ul menţinerii status-quo-ului este puternic”.

Citeşte şi:

Ludovic Orban: „Mie nu mi se pare normal ca IT-iştii să fie scutiţi de plata impozitului pe venit“

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite