Asociaţia Energia Inteligentă cere declanşarea Stării de Alertă Energetică şi supraimpozitarea supraprofiturilor furnizorilor

Asociaţia Energia Inteligentă cere declanşarea Stării de Alertă Energetică şi supraimpozitarea supraprofiturilor furnizorilor

ImagineFoto Shutterstock

Asociaţia Energia Inteligentă cere, într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui României, premierului şi Parlamentului, declanşarea Stării de Alertă Energetică şi supraimpozitarea supraprofiturilor furnizorilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Criza energetică generată de unele cauze vizibile şi de alte cauze invizibile, a trecut într-un nou stadiu acela de haos energetic şi se îndreaptă spre o altă fază, acea de colaps energetic.
 
România a risipit timpul în care putea să vină cu măsuri progresive, care să contracareze cauzele care determinau creşterea preţului (măsuri fiscale, administrative, legislative, compensatorii etc.), fapt ce ar fi găsit România, în alt moment din punct de vedere al impactului preţului energiei asupra consumatorilor.
 
Când ne confruntăm cu creşteri de 10 – 20% a preţului la nivel de câteva zile, nu mai putem vorbi de o piaţă liberă pe deplin funcţională, iar doar măsuri precum reducerea TVA sau compensarea unei părţi din facturi probabil nu vor mai fi suficiente pentru toată perioada rece 2021/2022.
 
Ne îndreptăm evident spre o piaţă tot mai disfuncţională a energiei, cu un dezechilibru care va fi tot mai mare între cerere şi ofertă, pe măsură ce iarna se instalează, iar această situaţie impune o altă abordare, decât ce se putea aplica în vară, aşa cum a cerut Asociaţia Energia Inteligentă în scrisoarea deschisă adresată autorităţilor în urmă cu 3 luni ”, se arată în noua scrisoare deschisă întocmită de Asociaţia Energia Inteligentă.
 
Asociaţia consideră necesară abordarea problemei energetice printr-un Plan de Urgenţă Energetică, în doi paşi: 
 
a) Pasul 1 Diminuarea poverilor fiscale din facturile de energie si gaze, regândirea măsurilor administrative din piaţă şi acţiuni compensatorii, ar fi măsurile care ar urma să se aplice în prima fază şi care ar putea genera o reducere a facturilor la toţi consumatorii cu până la 35%. 

b) Pasul 2 Introducerea unor acţiuni de reglementare a pieţei pentru o perioadă determinată, care se vor aplica doar în condiţiile în care măsurile Pasului 1 nu vor mai fi suficiente şi impactul preţurilor asupra consumatorului va continua să crească, măsură care este estimată că ar genera o reducere a preţului la toţi consumatorii cu până la  40%.
 
Astfel, considerăm necesară:
 
A. Modificarea Legii 123/2012 pentru îmbunătăţirea funcţionării pieţei de gaze şi modificarea prevederilor Codului Fiscal pentru:
 
- Reducerea TVA, a accizelor şi  a taxelor din factura la energie şi gaze,
- Aplatizarea curbei plăţilor gazelor şi energiei electrice în sezonul rece 2021/2022, cu transferarea unei părţi din costuri în perioada caldă 2022.
- Obligativitatea indicării marjei comerciale medii practicate de furnizori în contracte şi pe facturi,
- Separarea activităţii de trading de cea de furnizare, sub aspectul acţionariatului, contabilităţii şi managementului,
- Supraimpozitarea supraprofiturilor furnizorilor,
- Obligativitatea realizării de către ANRE, Operatorii Bursieri de rapoarte saptamanale şi lunare, publicate până cel mai tarziu a 3 zi din săptămâna următoare şi a 5 zi din luna următoare privind preturile medii săptămânale/lunare pentru diversele tipuri de produse din energie.
- Suspendarea GRP pentru gaze,
- Înfiinţarea de urgenţă a Entităţii pentru Soluţionarea Alternativă a Litigilor, ca entitate care să aibă atribuţii legale în medierea conflictelor dintre furnizori şi consumatori.
 
B. Introducerea unor acţiuni de reglementare a pieţei pentru o perioadă determinată (gaze, energie electrica) conform Legii 21/1996 cu toate modificările ulterioare, care prevede: 
 
Art. 4 (3) 
În împrejurări excepţionale, precum: situaţii de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncţionalitate evidentă a pieţei, Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creşterii excesive a preţurilor sau chiar blocarea acestora. 
 
Asemenea măsuri pot fi adoptate prin hotărâre pentru o perioadă de 6  luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât  timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri.
 
Astfel, Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, consideră că în baza alin 3, art 4 din Legea 21/1996 se poate modifica legea 123/2012 în care să se prevadă că la dezechilibre majore preconizate între cere şi ofertă, se vor aplica următoarele măsuri:
 
- "Cap la pret final" pentru fiecare furnizor, cu plafonarea profitului furnizorului şi mecanism de recuperare costuri,
- Suspendarea temporară a exporturilor,
- Introducerea coşului de import astfel încât cantităţile de energie (gaze şi energie electrică) importate să fie distribuite în mod unitar la nivelul tuturor consumatorilor
- Plafonarea preţului producătorilor pentru energia/gazele nevândute
- Măsuri de acoperire a cererii de gaze, energie electrică etc. în iarna următoare: Definirea conceptului de Societate de Securitate Energetică Strategică, cu scopul de achiziţionare de gaze/energie electrică pentru acoperirea eventualelor crize energetice,
 
Având în vedere că ne îndreptăm către o lipsă acută a gazelor şi a energiei electrice în perioada rece, considerăm că se impune activarea art 24 si art 176 din legea energiei si a gazelor pentru derularea de urgenţă a unui plan de măsuri (În cazul unor situaţii neaşteptate de criză pe piaţa de energie/gaze şi în cazul în care este ameninţată siguranţa fizică ori securitatea persoanelor, a aparatelor sau a instalaţiilor ori integritatea sistemului, operatorul de transport şi de sistem propune ANRE şi ministerului de resort adoptarea unor măsuri de siguranţă) care să cuprindă:
 
- Măsuri de acoperire a cererii de gaze, energie electrică etc. în iarna următoare: activarea imediată a societăţilor de Securitate Energetică Strategică, pentru a achiziţiona gaze încă disponibile care ar putea preveni criza energetică din iarna următoare,
- Raţionalizarea temporară a gazelor extrase din depozitele de înmagazinare şi a apei uzinate din lacurile de acumulare,
- Elaborarea unor proceduri detaliate privind sistare parţială sau totală a alimentării cu gaze/energie electrică a consumatorilor, în caz de deficit şi stabilirea măsurilor compensatorii pentru aceşti consumatori.
 
„Stoparea haosului de pe piaţa de energie şi prevenirea unui colaps în energie, presupune declanşarea Stării de Alertă Energetică şi pregătirea operatorilor şi consumatorilor pentru orice situaţie posibilă.
 
Trebuie să avem în vedere că lipsa de acţiune ne poate aduce oricând în situaţia petrecută în Texas în primăvara lui 2021 - Facturi de mii de dolari la energie electrică în Texas, în ciuda căderilor de curent”, se arată în scrisoarea deschisă semnată de Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările