Amânarea plăţii facturilor şi plafonarea preţurilor la energie ar putea crea efecte negative în lanţ. Ce soluţii propun furnizorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Plafonarea preţului la energie sau amânarea plăţii facturilor de către consumatori, nu sunt cele mai potrivite şi benefice măsuri deoarece acestea vor crea efecte nocive, în lanţ, după aplicare, au transmis, vineri, reprezentanţii Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER).

Potrivit acestora, AFEER a luat act de măsurile comunicate de Comisia Europeană, pe care statele membre UE pot să le aplice pentru a reduce impactul creşterii explozive a preţurilor la energie. 

„Rămâne la latitudinea autorităţilor din fiecare ţară ce măsuri din setul prezentat de Comisia Europeană vor decide să fie aplicate, funcţie de politicile proprii. Reiterăm poziţia şi susţinerea noastră că este nevoie urgentă de soluţii atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung, însă impactul acestora trebuie corect evaluat.”, precizează sursa citată.

Efectele plafonării preţului la energie 

Reprezentanţii AFEER consideră că, măsuri precum plafonarea preţului şi/sau amânarea plăţii facturilor de către consumatori, desi pe perioada aplicarii pot constitui un sprijin aparent pentru consumatorii carora li se vor aplica, nu sunt cele mai potrivite şi benefice deoarece acestea vor crea efecte nocive, în lanţ, după aplicare. 

Spunem acest lucru deoarece consumatorii care îşi vor amâna obligatiile de plată a energiei electrice si/sau a gazelor naturale din perioada următoare, vor ajunge în situaţia de a acumula sume mari de plată care se vor adauga consumului anului viitor.

În plus, am văzut cu toţii că o astfel de măsură, de amânare a plăţii facturilor, care s-a aplicat pe perioada stării de urgenţă, nu a rezolvat situaţia. Din contră, a condus la reeşalonări la plată pentru consumatori şi mari dificultăţi de cash flow pentru furnizori.”, explică sursa citată.

AFEER mai menţionează că, neîncasarea sumelor aferente de la clienţii finali se va resimţi în cascadă asupra tuturor părţilor implicate pe lanţul de alimentare, având în vedere că circa 90% din contravaloarea sumelor încasate de furnizori de la clienţii finali reprezintă sume în transfer (costuri pass-through) către operatorii de distribuţie, operatorul de transport şi producători. 

„Furnizorii sunt cei care, deşi îşi asumă toate riscurile legate de alimentarea cu energie într-un context de piaţă extrem de dificil, vor fi grav afectaţi de aceste măsuri încasand mai puţin, dar rămânând cu obligaţia plăţilor în avans pentru achiziţia de gaze naturale şi energie electrică, şi a celor către operatorii de retea, cat si la bugetul de stat.”, explică reprezentanţii AFEER.

Potrivit oficialilor Asociaţiei, în cazul furnizorilor de energie electrică şi gaze naturale se poate ajunge în scurt timp la situaţii de insolvenţă şi faliment în rândul acestora, cu efecte directe negative asupra consumatorilor şi în piaţa de energie. 

Măsurile propuse de AFEER

Reprezentanţii AFEER se întreabă că, dacă furnizorii vor ajunge în aceste situatii, cine şi la ce preţ va asigura furnizarea de utilităţi. În acest context AFEER anunţă că a venit, în sprijinul autorităţilor, cu propuneri concrete pentru scăderea facturii consumatorilor. 

Reducerea sau scutirea de la plata TVA a energiei electrice şi a gazelor naturale, scutirea de la plata accizei şi acoperirea parţială a facturii de utilităţi prin aplicarea urgentă a Legii privind consumatorul vulnerabil sunt, în continuare, propunerile asociaţiei pentru diminuarea imediată a facturii consumatorilor.

Ne bucurăm să constatăm că măsurile propuse de AFEER se regăsesc în pachetul de măsuri anunţat de Comisia Europeană. Ne exprimăm speranţa că si autorităţile din Romania vor lua în calcul aceste măsuri pentru a fi aplicate, masuri care vor reduce factura la consumatori in mod concret.

În plus, reducerea sau scutirea de la plata TVA a energiei va avea un impact indirect la toţi consumatorii, creşterea preţului la produsele finale urmând să fie diminuată.”, transmite sursa citată.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite