Adrian Oros, ministrul Agriculturii: „Nu s-a găsit o formă de a opri cumpărarea terenurilor de către străini”

Adrian Oros, ministrul Agriculturii: „Nu s-a găsit o formă de a opri cumpărarea terenurilor de către străini”

Adrian Oros - arhiva Adevărul

Ministrul Agriculturii spune că la nivelul Uniunii Europene există o preocupare pentru plafonarea subvenţiilor care ajung în unele cazuri la fonduri care nu au nimic de a face cu Europa.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pe 10 mai începe recensământul agricol. Peste 20 de mii de recenzori vor strânge informaţii referitoare la terenuri, culturi, animale, muncitori în agricultură.

Ministerul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat într-o emisiune Digi 24 că singura modalitate de a stopa cumpărarea terenurilor agricole de către străini este impunerea unei limite pentru suprafaţa pe care o poate deţine un proprietar.

„Această problemă, că se vinde terenu către străini, asta o face, din păcate, tot cetăţeanul şi proprietarul de teren român care de multe ori preferă să vândă fie unei societăţi comerciale, fie unei persoane fizice străine, sau uneori o societate comercială românească e preluată de o societate comercială cu capital străin”, a spus ministrul la emisiunea Agro Jurnal.

„Nicăieri nu s-a găsit această formă de a opri cumpărarea terenului de către persoane din afara statului respectiv. Şi atunci singura modalitate e cea de a plafona suprafaţa care poate fi deţinută de o persoană fizică, respectiv juridică. Altfel nu o să se poată opri acest fenomen”, a explicat Oros.

„De aceea şi această preocupare Comisiei (Europene, n.r) - şi e în discuţie de peste un an - de a plafona subvenţiile, pentru că foarte multe fonduri străine vin să cumpere terenurile agricole în primul rând pentru subvenţii care sunt foarte avantajoase. Şi sunt foarte multe fonduri care nici măcar n-au de a face cu Europa. Or, acolo în subvenţii se găsesc doar bani europeni. De aceea este această preocupare la nivel european”, a mai spus ministrul.

VIDEO: Digi 24

Citeşte şi:

Ministrul Agriculturii: Restricţiile impuse de PSD au blocat vânzarea terenurilor agricole în 2020

Deputaţii dezbat moţiunea simplă pe agricultură a PSD. Oros: „PSD a pus agricultura pe butuci şi aşteaptă ca noi  să facem minuni într-un an şi jumătate”

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările