Şefia ANCOM va fi numită pe baza propunerii Guvernului, dar cu aprobarea plenului Camerelor reunite. Preşedintele României a fost scos din procedură

Şefia ANCOM va fi
numită pe baza propunerii Guvernului, dar cu aprobarea plenului Camerelor
reunite. Preşedintele României a fost scos din procedură

Klaus Iohannis FOTO David Muntean

Preşedintele ţării a fost scos din procedura de numire a preşedintelui şi a vicepreşedinţilor ANCOM, potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptată joi de Guvern.

Ştiri pe aceeaşi temă

Astfel, numirea preşedintelui şi a vicepreşedinţilor ANCOM se va face pe baza propunerii Guvernului de către cele două camere ale Parlamentului reunite în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi. În prezent, funcţia de preşedinte şi cele două funcţii de vicepreşedinte ale ANCOM sunt vacante.

Înainte de aprobarea acestei OUG conducerea ANCOM era numită de către preşedintele României, la propunerea Guvernului.

„Măsura este justificată de necesitatea corelării statutului juridic al ANCOM, de autoritate administrativă autonomă cu personalitate juridică, aflată sub control parlamentar şi modalitatea de numire a conducerii acestei autorităţi”, motivează Guvernul.

Întrebată de ce a fost nevoie de această Ordonanţă de urgenţă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu a spus că „în acest moment ANCOM nu are conducere. Mandatul precedentului preşedinte a expirat, nu există drept de semnătură. Trebuia numită o nouă conducere. Este absolut firesc ca Parlamentul să fie cel care decide final asupra conducerii acestei instituţii.

Potrivit legii, durata mandatului preşedintelui şi vicepreşedinţilor ANCOM este de 6 ani, cu posibilitatea prelungirii pe aceeaşi perioadă o singură dată.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările