Statul va subvenţiona jumătate din reducerea preţurilor carburanţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Benzinarii pot reduce „voluntar” preţurile carburanţilor cu 50 de bani/litru, urmând să primească ulterior din partea statului suma de 25 de bani/litru.

Ordonanţa de urgenţă pentru susţinerea acordării de reduceri ale preţurilor la benzină şi motorină prevede că, pe o perioadă de trei luni, începând cu data de 1 iulie, firmele care operează staţiile de benzină şi motorină pot reduce preţurile carburanţilor cu 50 de bani, acest lucru rămânând însă la latitudinea operatorilor economici.

Potrivit actului normativ, benzinarii care vor reduce preţurile cu 0,5 lei/litru, inclusiv TVA, vor beneficia „de la bugetul de stat de o compensare de 0.25 Lei/litru, inclusiv TVA, aferentă reducerii acordate”. 

„Pentru fracţiuni dintr-un litru reducerea de preţ şi respectiv compensarea se vor acorda proporţional”, se menţionează în proiectul de OUG, cu precizarea că benzinarii care vor opera reducerea vor afişa pe totem preţul care include această reducere de preţ, iar în sistemul de gestiune şi la pompă va fi înscris preţul de vânzare fără reducerea comercială, dar această reducere va figura pe bonuri fiscale şi/sau facturi.

Cum îşi vor recupera benzinarii cei 25 de bani/litru

„Suma de 0,25 lei/litru reprezintă o subvenţie legată direct de preţ în sensul art. 286 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi se include în baza de impozitare a TVA. Compensaţia de 0,25 lei/litru se stabileşte şi se individualizează de către operatorii economici într-o declaraţie al cărei model se aprobă prin ordin al preşedintelui ANAF. Declaraţia se depune până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-a acordat reducerea şi reprezintă şi cerere de restituire”, se menţionează în documentul citat.

Această compensaţie se înregistrează într-un cont de venituri distinct şi se compensează cu obligaţiile fiscale ale debitorului, adică suma se va scădea din taxele şi impozitele pe care benzinarii le datorează statului.

Verificarea sumelor declarate se realizează de organele de control din cadrul ANAF, pe baza analizei de risc.

Amenzi pentru revânzarea carburanţilor

Proiectul de OUG prevede sancţiuni şi pentru creşterea nejustificată a preţurilor la carburanţi în perioada de aplicare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă constituie acţiune speculativă şi se sancţionează potrivit Ordonanţei privind combaterea acţiunilor speculative şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, amenzile ajungând chiar şi la 500.000 de lei.

Pe de altă parte, proiectul interzice şi revânzarea carburanţilor achiziţionaţi cu preţ redus, în caz contrar persoanele fizice riscând amenzi cuprinse între 5.500 şi 11.000 de lei, iar persoanele juridice amenzi cuprinse între 50.000 şi 500.000 de lei.

Virgil Popescu: Sunt convins că benzinăriile vor opera reducerile

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, s-a declarat convins de faptul că benzinăriile vor aplica reducerea de 50 de bani la preţul carburanţilor, precizând că reglementarea nu presupune o plafonare, ci o conformare voluntară.

„Reglementarea noastră nu presupune o plafonare, nu presupune o restricţie de preţ, presupune până la urmă o conformare voluntară şi sunt convins că aceasta va fi făcută. Statul va oferi 25 de bani din această reducere.

Ceilalţi 25 de bani... va fi o reducere practic comercială care este şi deductibilă fiscal pentru companii. Iar cei 25 de bani pe care statul îi oferă vor fi automat scăzuţi din dările pe care compania le are către stat, deci nu aşteaptă să primească bani de la bugetul de stat. Aici nu vorbim de obligaţii, nu e vorba de obligaţii”, a explicat ministrul Energiei, adăugând că România consumă anual 6,2 milioane de tone de motorină şi 1,7 milioane de tone de benzină, iar producţia de motorină este de aproape 4 milioane tone, ceea ce înseamnă că diferenţa se importă.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite