Statul estimează că nu va putea plăti datoria publică: va lua din veniturile obţinute din privatizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Finanţelor Publice apreciază că s-ar putea lovi de dificultăţi în privinţa achitării datoriei publice, reglementând că „în situaţii excepţionale” va lua bani din veniturile obţinute în urma privatizărilor.

„În vederea plăţii serviciului datoriei publice guvernamentale prevăzute la art.5 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.64/2007 privind datoria publică, cu modificările şi completările ulterioare, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.109/2008, proiectul de act normativ reglementează faptul că, în situaţii excepţionale, Ministerul Finanţelor Publice poate utiliza sume din veniturile din privatizare pentru efectuarea plăţilor de dobânzi, comisioane şi alte costuri aferente datoriei publice guvernamentale”, se arată în proiectul de rectificare bugetară.

Ministerul Finanţelor a împrumutat în prima jumătate a anului în jur de 18,5 miliarde de lei de pe piaţa internă, cu 5 miliarde de lei mai puţin faţă de cât şi-a propus la licitaţiile pentru vânzarea de titluri de stat şi obligaţiuni. 

Băncile şi investitorii au cerut dobânzi mai mari pentru a da bani statului, pe care îl văd tot mai puţin disciplinat în privinţa cheltuielilor.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite