Spania vrea să testeze săptămâna de lucru de patru zile. Cum vor fi plătiţi angajaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto:Arhivă Adevărul
Foto:Arhivă Adevărul

Spania va înainta solicitări către sute de companii din ţară pentru a participa la unul dintre cele mai mari experimente cu scopul de a afla dacă proiectul cu săptămâna de lucru de patru zile poate fi pus în aplicare fără a afecta economia ţării.

Premierul Pedro Sánchez a acceptat să aloce un buget de 50 de milioane de euro petru un program naţional de 3 ani, relatează Bloomberg.

Săptămâna de lucru de 4 zile este ideea unui mic partid de stânga, Más País, care a convins guvernul socialist că săptămâna de lucru de 32 de ore ar putea fi mai productivă, iar acest lucru poate fi experimentat şi evaluat ulterior, transmite Digi 24.

Liderul partidului, Inigo Errejón, se aşteaptă ca aproximativ 200 de angajatori să se înscrie voluntar în experimntul care este programat să înceapă în toamnă.

Errejón a declarat într-un interviu că au trecut o sută de ani de la ultima scurtare a zilei de lucru, adică atunci când oamenii au câştigat dreptul la opt ore de lucru pe zi. El a adăugat că în ultimii 100 de ani s-a produs mai mult în mai puţine ore de muncă şi, totuşi, această capacitate de a produce mai mult datorită tehnologiei nu a generat mai mult timp liber pentru oameni.

Ideea unei săptămâni de lucru de patru zile este discutată sau chiar aplicată în mai multe părţi ale lunii. Unilever o testează în Noua Zeelandă, iar parlamentarii japonezi discută despre acordarea unei zile libere suplimentare.

Compania germană de tehnologie Awin a început să reducă orele de lucru, menţinând salariile şi beneficiile.

În Spania, proiectul este o provocare foarte mare, având în vedere că şomajul a crescut, iar productivitatea este în scădere.

Potrivit proiectului lui Errejón, angajaţii vor primi aceleaşi salarii pentru mai puţine ore de muncă. Fondurile guvernamentale compensează companiile care vor participa la experiment pentru angajări suplimentare sau pentru dotări, însă doar temporar.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite