Sony, investigată de Consiliul Concurenței pentru abuz de poziție dominantă pe piața de jocuri video

0
Publicat:

Sony și subsidiarele sale sunt investigate de Consiliul Concurenței pentru abuz de poziție dominantă pe piața consolelor de jocuri video.

Joc Sony cu curse de mașini
Sony, investigată de Consiliul Concurenței pentru abuz de poziție dominantă pe piața de jocuri video

Consiliul Concurenței a declanșat o investigație privind o posibilă încălcare a regulilor de concurență de către Sony Interactive Entertainment Europe Limited și subsidiarele sale, Sony Interactive Entertainment Network Europe Limited și Sony Interactive Entertainment Direct Europe Limited – denumite împreună Sony – pe piața de distribuție a jocurilor video pentru console PlayStation.

Autoritatea de concurență are indicii că Sony ar fi abuzat de poziția sa dominantă pe piața consolelor de jocuri video atât prin vânzarea online a jocurilor video compatibile cu consolele PlayStation, exclusiv, prin intermediul platformei PlayStation Store, cât și prin interzicerea comercializării codurilor de activare pentru jocuri video compatibile cu consolele PlayStation de către distribuitorii concurenți.

Prin aceste practici, s-ar fi redus opțiunile de achiziție a jocurilor video compatibile PlayStation, ceea ce ar fi dus la creșterea prețurilor pentru jocurile video pentru acest tip de console. Un alt afect al acestor practici îl reprezintă și descurajarea studiourilor din România de a dezvolta jocuri video compatibile cu PlayStation.

Consolele marca PlayStation ale lui Sony sunt preferate de jucătorii români, potrivit informațiilor publice, în România existând aproximativ 1,3 milioane de utilizatori de jocuri video pe console și 127 de studiouri de dezvoltare a jocurilor video care ar fi afectate de această posibilă practică anticoncurențială a Sony.

În cadrul acestei investigații, Consiliul Concurenței a efectuat inspecții la sediile Sony din Europa pentru a strânge informații și probe.

Inspecţiile sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor.

Cererea pentru jocuri, console şi alte kit-uri a fost atât de puternică în timpul pandemiei, încât piaţa s-a extins cu 26% între 2019 şi 2021, anunțau anul trecut analiștii economici ai XTB România.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite