SONDAJ Fondurile UE şi drumurile ar trebui să domine topul priorităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reabilitarea infrastructurii a fost mereu „prioritatea zero“, dar construcţia drumurilor a înaintat cel mai lent
Reabilitarea infrastructurii a fost mereu „prioritatea zero“, dar construcţia drumurilor a înaintat cel mai lent

Infrastructura trebuie reabilitată urgent, dacă se poate cu bani europeni, iar atragerea de investiţii şi crearea de locuri de muncă sunt priorităţile imediat, arată economiştii chestionaţi de „Adevărul“.

Economia României este plină de priorităţi, foarte multe probleme trebuie rezolvate urgent şi necesită concentrarea tuturor resurselor, în condiţiile în care câteva mii de proiecte publice au fost demarate şi apoi abandonate.

Reabilitarea infrastructurii, atragerea investiţiilor străine, accelerarea absorbţiei de fonduri europene, crearea de locuri de muncă, aplicarea reformelor structurale, îmbunătăţirea educaţiei, echilibrarea bugetului – acestea ar fi doar câteva măsuri care au tot fost prezentate ca „prioritate zero“, dar niciuna nu a fost tratată cu seriozitatea necesară.

„Care ar putea fi, totuşi, un top 3 al acestor priorităţi?“ este întrebarea adresată de „Adevărul“ în cadrul unui minisondaj în rândurile economiştilor. Redăm mai jos câteva dintre cele mai interesante răspunsuri.

Tot mai puţini bani din străinătate

„Având în vedere că intrările de capital străin, de care România este practic dependentă, au fost şi vor fi tot mai mici, este crucială îmbunătăţirea absorbţiei de fonduri europene. Aceste fonduri ar rezolva în bună măsură şi problema infrastructurii, pe care o consider ca fiind pe acelaşi prim palier al urgenţelor ca şi atragerea de bani europeni“, ne-a declarat Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank şi preşedintele Consiliului Fiscal.

Pe locul al treilea în ierarhia priorităţilor ar trebui să fie atragerea de investiţii străine directe, în opinia lui Ionuţ Dumitru. El a prezentat, în cadrul unei conferinţe organizate ieri de revista „Finanţiştii“, mai multe statistici care arată că România are cele mai mari cheltuieli cu investiţiile din Europa şi, în acelaşi timp, cea mai precară infrastructură.

„Fireşte că se pune întrebarea unde sunt banii; probabil că a fost nepricepere, ca să nu zic hoţie, astfel că avem încă mult de lucru la eficientizarea cheltuielilor publice“, a arătat şeful Consiliului Fiscal.

Să învăţăm de la cei mai buni

Pentru Marian Duşan, preşedintele Asociaţiei Romanian Business Accelerator, ordinea priorităţilor este oarecum inversată.

„Trebuie în primul rând să atragem investiţii străine masive, şi asta se poate realiza dacă încheiem pe cât posibil mai urgent acorduri de cooperare cu ţările din grupul BRICS (n.n. – Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud). Dacă am avea un astfel de acord, de exemplu cu China, chinezii s-ar încolona şi ar veni aici, iar banii investiţi de ei ar avea un grad ridicat de multiplicare a efectelor benefice pentru economie. A doua prioritate ar fi crearea de locuri de muncă, mai exact încurajarea acelor companii care au această abilitate. Doar cu un şomaj scăzut sau, cel puţin, ţinut sub control am putea creşte contribuţiile la buget şi, în acelaşi timp, reduce cheltuielile sociale. A treia prioritate ar trebui să fie, desigur, atragerea de fonduri UE, dar acestea au devenit un fel de Fata Morgana, pe măsură ce noi ne apropiem de acei bani, ei se depărtează prin birocratizare şi complicarea permanentă a procedurilor“, ne-a spus Marian Duşan.

Banii investitorilor străini ar avea un grad ridicat de multiplicare a efectelor benefice pentru economie. Marian Duşan preşedinte Romanian Business Accelerator
EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite