SONDAJ 87% dintre firme cresc salariul minim de la 1 ianuarie, nu de la mijlocul lunii, pentru a evita munca dublă în calcularea salariului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bani salarii

Cele mai multe firme din ţară, aproximativ 87%, au decis să crească salariul minim de la 1 ianuarie, nu de la 13 ianuarie – data stabilită prin Hotărâre de Guvern, potrivit unui sondaj de opinie realizat de CIEL România, producător de software pentru antreprenori. Motivul principal invocat de respondenţi este că astfel nu mai pierd timp cu calcularea a două salarii diferite în aceeaşi lună pentru zeci sau sute de angajaţi.

În Monitorul Oficial a fost publicată H.G. nr.4 din 13.01.2021 care stabileşte suma salariului minim brut la 2.300 lei şi aplicarea ei începând de la data intrării în vigoare a hotărârii, 13 ianuarie. Până în prezent, H.G. nu a fost modificată, deşi a fost anunţat un proiect de Hotărâre care ar trebui să modifice data cu 1 ianuarie.

„Este pentru prima oara când o modificare de salariu minim se face de la mijlocul lunii, şi nu de la începutul ei. Dacă angajatorii ar aplica creşterea salariului minim de la 13 ianuarie, ar însemna ca toate drepturile şi obligaţiile salariale să ţină cont de cele două perioade cu salarii diferite şi calcule pe fiecare perioadă, deci o muncă dublă. În calculul salarial, nivelul salariului minim este folosit si la diverse plafoane şi calcule de contribuţii, cum ar fi calculul contribuţiei la fondul de handicap, prag de deductibilitate pentru valoarea tichetelor de vacanţă, plafon calcul pentru concedii medicale, sumă contribuţie pentru cei aflaţi în şomaj tehnic pe perioada stării de alertă etc”, declară Cătălina Mocanu, director economic CIEL România.

Sondajul de opinie online, realizat în perioada 14-17 ianuarie, mai dezvăluie că aproape toţi angajatorii (98%) sunt nemulţumiţi de decizia de a majora salariul minim pe economie de la 13 ianuarie, şi nu de la începutul lunii. 

Totodată, 73% dintre respondenţi cred, în general, că Guvernul ia decizii fără să consulte mediul de business sau fără să analizeze cum se vor aplica acestea în realitatea din mediul antreprenorial, efectul lor fiind că îngreunează activitatea firmelor.

„Decizia de aplicare a majorării salariului de la 13 ianuarie afectează şi furnizorii de softuri de contabilitate sau salarizare, cum este CIEL România, care de multe ori se văd puşi în situaţia de a găsi soluţii salvatoare pentru clienţi, deşi în multe cazuri le lipsesc normele de aplicare sau modificarea înseamnă revizuirea întregului calcul salarial dintr-o aplicaţie. Sperăm ca în următoarele zile să fie adoptată şi publicată hotărârea de guvern care să aducă normalitate în ceea ce priveşte data de intrare în vigoare a măririi salariului minim brut pe ţară”, declară Roxana Epure, CEO CIEL România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite