Salariul minim în România şi alte ţări - avem bani de mâncare?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pandemia a afectat lucrătorii cel mai puţin plătiţi din toată lumea. Inclusiv în România, salariul minim pe economie a crescut mai puţin decât au crescut preţurile.

Compania internaţională Picodi.com a verificat cum s-a schimbat salariul minim în 2021 în mai multe ţări şi dacă un astfel de salariu poate oferi un trai confortabil.

Cum a afectat pandemia creşterea salariului minim în anumite ţări?

Studiul a inclus 56 de ţări în care salariul minim este stabilit de guvern. În unele ţări, persoanele care câştigă salariu minim sunt scutite de plata taxelor (Filipine şi Hong Kong). Cu toate acestea, în majoritatea ţărilor, valorile brute şi nete variază de la câteva procente la câteva zeci. Acesta este motivul pentru care a fost luată în considerare doar plata netă, care reprezintă banii pe care un angajat îi ia acasă după toate dările.

Salariul minim pe economie in lume 2021

1 din 3 ţări incluse în studiu nu şi-au majorat salariul minim în 2021. Printre acestea se numără Ungaria, Slovenia, Estonia şi SUA, unde rata federală nu s-a modificat din 2009.

Cea mai mare creştere a salariului minim a fost observată în Ucraina (27% de la an la an). După convertirea în euro, salariul minim din Ucraina este încă unul dintre cele mai mici (143 euro).

România este una dintre ţările în care pandemia nu a oprit creşterea salariilor. Începând cu 1 ianuarie 2021, salariul minim net a crescut cu 3% faţă de anul precedent (1.346 lei la 1.386 lei). România ocupă locul 32 din cele 56 de ţări incluse în studiu. În Germania, salariul minim a crescut cu 1,5% (locul 35) de la an la an, în Marea Britanie cu 7,7% (locul 13), iar în Republica Cehă cu 11,6% (locul 8).

Este al doilea an consecutiv pentru Kazahstan să ocupe ultimul loc în clasament. Plata nominală în această ţară nu s-a modificat, dar creşterea contribuţiei la asigurările de sănătate înseamnă că angajaţii vor lua mai puţini bani acasă.

Preţurile alimentelor au crescut

Picodi a comparat salariul minim cu preţurile la alimente. Coşul de cumpărături creat în scopul acestui raport este format din opt articole: pâine, lapte, ouă, orez, brânză, carne, fructe şi legume. Chiar dacă această listă este scurtă, aceste produse satisfac nevoile nutriţionale ale unui adult.

  • Lapte (10 litri) – 46,30 lei
  • Pâine (10 pâini, câte 500 g fiecare) – 28,70 lei
  • Orez (1,5 kg) – 7,49 lei
  • Ouă (20 de bucăţi) – 16,32 lei
  • Brânză (1 kg) – 24,00 lei
  • Păsări şi carne de vită (6 kg) – 157,20 lei
  • Fructe (6 kg) – 29,76 lei
  • Legume (8 kg) – 27,45 lei

Preţul total al produselor alimentare de bază se ridică la 337,22 lei, ceea ce reprezintă 7,1% mai mult decât în ​​anul precedent.

Poti trai pe salariul minim pe economie in Romania in 2021

Alimentele de bază reprezintă 24,3% din salariul minim net. Cu preţurile de anul trecut, aceleaşi produse reprezentau 23,4% din salariul minim la acel moment. Acest lucru înseamnă că, în România, creşterea preţurilor este mai mare decât creşterea salariilor.

Cum afectează acest lucru lucrătorii cel mai puţin plătiţi din întreaga lume?

Există la fel de multe modalităţi diferite de a cheltui bani pe cât există definiţii ale confortului de trai. Cu toate acestea, Picodi a comparat preţurile aceloraşi produse cu salariul minim din diferite ţări şi a verificat cât din bugetul lor ar trebui să cheltuiască oamenii pe produse alimentare esenţiale.

Costul alimentelor de baza

Cel mai bun raport dintre preţurile produselor alimentare şi salariul minim a fost observat în Marea Britanie, Irlanda şi Australia: în aceste ţări, produsele alimentare de bază valorează în jur de 7% din salariul minim.

În acest clasament, România, cu scorul de 24,3%, s-a clasat pe locul 29 din 56 de ţări. Mai jos în clasament au fost Republica Cehă (locul 20), Slovenia (locul 19) şi Ungaria (locul 27).

În unele ţări, cum ar fi Nigeria sau Uzbekistan, salariul minim este atât de mic încât nici măcar nu acoperă costurile celui mai simplu coş de cumpărături.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri