Slovenia vrea să construiască o conductă care să transporte gaze din Algeria până în Ungaria

0
Publicat:

Slovenia intenţionează să construiască o conductă care ar urma să transporte gaze naturale din Algeria până în Ungaria, ceea ce ar ajuta Budapesta să îşi reducă dependenţa de combustibilii fosili ruseşti, a declarat premierul sloven Robert Golob, relatează Financial Times.

Ungaria ar putea primi gaze din Algeria, Foto: Profimedia
Ungaria ar putea primi gaze din Algeria, Foto: Profimedia

Potrivit sursei citate, luna trecută, Slovenia a semnat un acord cu Algeria pentru a importa gaze naturale via conductele existente din Italia.

Contractul cu Algeria, pentru o cantitate de gaze de 300 de milioane de metri cubi pe an, va permite Sloveniei, o ţară cu 2,1 milioane de locuitori, să îşi reducă importurile de gaze ruseşti cu o treime şi în acelaşi timp să îşi ajute vecinii din est, informează Agerpres.

,,Ungaria este complet dependentă de gazele ruseşti, dar nu este singura. Austria este într-o poziţie similară. Vecinii trebuie să se ajute între ei", a declarat Robert Golob pentru Financial Times.

Statele UE se întrec între ele pentru a-şi reduce dependenţa de gazele ruseşti până în 2030. Ungaria a construit interconectări pentru a importa gaze din toate ţările vecine, exceptând Slovenia, însă în continuare 85% din gazele naturale consumate de Ungaria provin din Rusia. Principala rută este conducta TurkStream, care livrează gaze ruseşti via Turcia şi Balcani.

Robert Golob a acordat un interviu pentru Financial Times după o întâlnire cu premierul ungar Viktor Orban la o nouă staţie electrică construită în apropiere de graniţa cu Ungaria şi Croaţia, staţie care va conecta reţelele electrice din cele trei ţări.

Robert Golob şi Viktor Orban au spus că intenţionează să construiască o conductă de gaze care ar putea deveni operaţională ,,în doi-trei ani", potrivit premierului sloven.

Golob, fost director al unei companii din industria energetică, a afirmat că viitoarea conductă ar putea fi extinsă în funcţie de evoluţia cererii.

,,Suntem flexibili. În primul rând să convenim un pact de solidaritate, care va constitui fundaţia. Apoi să solicităm sprijinul Comisiei Europene pentru conductă, şi ulterior să testăm piaţa pentru a decide care vor fi dimensiunile şi volumul. Momentul este perfect", a subliniat premierul sloven.

La rândul său, Viktor Orban a spus că este interesat în diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze ale Ungariei, identificând trei posibile rute: posibila conductă din Slovenia pentru gazele naturale din Algeria, o rută pentru a transporta gaze naturale de la zăcămintele din Marea Neagră descoperite de România şi o extindere a legăturilor cu Croaţia, pentru a importa gaze lichefiate.

,,Suntem interesaţi în toate cele trei rute. Vrem să ne eradicăm dependenţa. Ungaria a construit legături în alte direcţii, dar aceste capacităţi sunt insuficiente pentru a ajunge la diversificare completă. Intenţionez să cooperăm cu Slovenia într-un mod pragmatic", a spus premierul ungar la finalul reuniunii cu omologul sloven.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite