Situaţie critică. Circa 30 de judeţe au rămas fără bani pentru salariile personalului din DGASPC. Întârzieri la plata indemnizaţiilor de handicap

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban Foto gov.ro
Ludovic Orban Foto gov.ro

Premierul Ludovic Orban a declarat vineri seară că există o „situaţie critică” în circa 30 de judeţe, care au rămas fără bani de salarii pentru angajaţii din direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia dreptului copilului. Întârzieri la plată există şi la indemizaţiile pentru persoanele cu dizabilităţi şi a salariilor asistenţilor, a precizat premierul, care a spus că Guvernul va aloca bani din Fondul de Rezervă.

„Ne confruntăm cu o situaţie fără precedent, motiv pentru care va trebui să adoptăm două hotărâri de guvern. Vă mărturisesc că nu îmi aduc aminte de vreun alt an în care să existe probleme cu plata salariilor pentru angajaţii din direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia dreptului copilului din subordinea consiliilor judeţene. Nu ştiu cum şi-au bugetat aceste cheltuieli, cum au fost alocările de la bugetul de stat, cert este că în mai multe judeţe, cred că aproximativ 30 de judeţe, este o situaţie critică, în care preşedinţii consiliilor judeţene reclamă că au rămas fără bani pentru plata drepturilor salariale”, a declarat premierul.

Ludovic Orban a precizat că Guvernul va adopta o hotărâre de alocare din fondul de rezervă a sumelor necesare pentru plata salariilor pe luna octombrie pentru acele consilii judeţene care reclamă absenţa banilor.

El a mai spus că pe noiembrie şi decembrie trebuie realizată „o analiză foarte serioasă a modului în care şi-au construit bugetul, a resurselor efectiv alocate şi de asemenea a obligaţiilor de plată din partea bugetului de stat, astfel încât să ne asigurăm că toţi angajaţii vor primi salariile până la sfârşitul anului”.

„Probabil din cauza faptului că a fost an electoral, foarte mulţi preşedinţi de consilii judeţene nu au respectat disciplina în construcţia bugetară şi nu au alocat sumele suficiente pentru cheltuielile de personal, au cheltuit banii pe alte tipuri de cheltuieli şi au rămas fără bani”, a spus Orban.

De asemenea, premierul a precizat că a primit semnale din teritoriu că există întârzieri la plata indemnizaţiilor pentru persoanele cu dizabilităţi şi a salariilor asistenţilor persoanelor cu dizabilităţi.

„Am solicitat ministerului dezvoltării şi prefecţiilor să ceară primăriilor situaţia cu plata. Va trebui să adoptăm o hotărâre de guvern astfel încât să alocăm nişte bani ca aceste persoane să beneficieze de sumele cuvenite în conformitate cu prevederile legale”, a spus premierul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite