Sistemul de plafonare a prețului gazelor, extins la toate huburile UE

0
Publicat:

Comisia Europeană își va extinde sistemul de plafonare a prețului gazelor la toate centrele comerciale din Uniunea Europeană începând cu luna mai, pentru a preveni potențialele distorsiuni ale piețelor energetice europene, relatează Reuters

CE va extinde sistemul de plafonare a preţului gazelor, Foto: Shutterstock
CE va extinde sistemul de plafonare a preţului gazelor, Foto: Shutterstock

Potrivit sursei citate, țările UE au convenit asupra plafonului în decembrie, după discuții îndelungate privind reducerea prețurilor la gaze, care au atins niveluri record după ce Rusia a redus livrările de gaze către Europa după invazia sa din Ucraina.

Deocamdată, plafonul este declanşat dacă preţurile depăşesc 180 de euro (196 dolari) pe megawatt oră, timp de trei zile, pentru contratele TTF pe termen de o lună de la hubul de gaze al Olandei.

Preţul TTF trebuie să fie, de asemenea, cu 35 de euro/MWh mai mare decât un preţ de referinţă bazat pe evaluările existente ale preţului gazelor naturale lichefiate (GNL) pentru trei zile, ca să declanşeze plafonul.

Derivatele TTF reprezintă mai mult de 90% din derivatele pentru gaze naturale tranzacţionate pe pieţele reglementate din Uniunea Europeană.

Comisia a declarat, vineri, că „mecanismul său de corecţie a pieţei” se va extinde şi la instrumentele derivate legate de tranzacţionarea în toate celelalte huburi din UE ,de la 1 mai. Executivul UE a spus că această măsură va oferi un scut şi mai larg împotriva preţurilor ridicate şi volatile ale gazelor şi va ajuta la evitarea potenţialelor distorsiuni din aplicarea acesteia exclusiv derivatelor TTF.

Dacă ar fi declanşat plafonul, tranzacţiile nu ar fi permise pe contractele TTF pe termen de o lună, trei luni şi un an la un preţ cu mai mult de 35 de euro/MWh peste preţul de referinţă al GNL, care este în prezent stabilit la 39,09 euro/MWh.

Acest lucru limitează preţul la care poate fi tranzacţionat gazul, dar plafonul poate fluctua odată cu preţurile globale ale GNL, un sistem conceput pentru a se asigura că ţările UE pot licita în continuare pentru gaze pe pieţele globale.

Contractul TTF pe termen de o lună a atins un record de 343 de euro în august, dar se tranzacţiona vineri la 45,70 euro/MWh, au arătat datele Refinitiv Eikon.

Mecanismul plafonului este conceput pentru a fi temporar, aplicabil până în ianuarie 2024.

Tot vineri, Comisia Europeană le-a transmis statelor membre că plafonul de 60 de dolari pe baril asupra prețului petrolului rusesc se dovedește eficient și afectează accesul Kremlinului la petrodolari, relatează Bloomberg. Potrivit CE, în aceste condiții, plafonul va rămâne neschimbat pentru moment.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite