Prețul gazelor în Europa a început să crească. Concurenţa pentru GNL se intensifică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au început să crească, marți, după ce luni au scăzut la cel mai redus nivel din august 2021, transmite Bloomberg.

Cotaţiile gazelor erau în creştere marţi cu 3,2%, Foto: Shutterstock
Cotaţiile gazelor erau în creştere marţi cu 3,2%, Foto: Shutterstock

La hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile erau în creştere marţi cu 3,2%, după ce luni au scăzut la cel mai redus nivel din august 2021. Totuși, la ora 8:52, cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 1,2%, la 42,65 euro pentru un Megawatt-oră.

Temperaturile în nordul şi în nord-vestul Europei ar urma să se menţină sub normele sezoniere până la mijlocul lunii aprilie, conform Centrului european pentru prognozarea vremii pe termen mediu, informează Agerpres.

Potrivit sursei citate, stocurile complete au salvat în această iarnă regiunea de o criză energetică, dar luna aceasta vremea nefavorabilă a crescut cantitatea de gaze consumată din depozite, care vor trebui umplute în perioada verii.

În acest moment, se estimează că facilităţile de stocare din nord-vestul Europei şi Italia vor fi umplute complet până la finalul lunii septembrie, în cazul unor condiţii meteo medii, conform datelor Bloomberg. Totuşi, fluxurile robuste de gaze naturale lichefiate (GNL) şi ţinerea sub control a cererii continuă să fie factori importanţi.

Aprovizionarea cu GNL ar putea depăşi nivelul din vara anului trecut, pentru a compensa petrolul rusesc, dar consumul continuu de gaze pentru locuinţe şi industrie indică că depozitele vor trebui umplute în perioada verii", estimează Bloomberg.

De asemenea, concurenţa pentru gaze naturale lichefiate se intensifică, pe fondul majorării cererii în Asia. Exporturile de GNL din SUA sunt în prezent mai profitabile dacă sunt trimise în Asia şi nu în Europa, conform Bloomberg.

Avertizări ale specialiștilor privind iarna viitoare

Luna trecută, directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), Fatih Birol, afirma că Europa trebuie să se pregătească pentru o iarnă mai grea anul viitor din cauza „crizei gazelor”.

Acesta a avertizat cu privire la posibile deficite de energie care ar putea avea loc iarna viitoare, deoarece volumul de gaze naturale lichefiate (GNL) care va ajunge pe piaţă va fi relativ mic, în timp ce consumul Chinei va creşte semnificativ.

Potrivit șefului AIE, Guvernele europene au luat multe decizii corecte, în ultimul an, pentru a asigura aprovizionarea cu energie, cum ar fi construirea mai multor terminale GNL pentru a înlocui livrările de gaze ruseşti prin conducte. „Dar au avut şi noroc cu o iarnă blândă care a redus cererea, în timp ce slăbiciunea economică din China a dus la prima scădere a consumului de acolo din ultimii 40 de ani.”

Pentru iarna aceasta este corect să spunem că am scăpat. Dacă nu sunt surprize de ultimă oră, ar trebui să trecem... poate cu nişte vânătăi pe ici pe colo. Dar întrebarea este... ce se va întâmpla iarna viitoare?”, a spus Birol.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite