Shopping online: Ce şi când cumpără românii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Shopping online

Românii sunt mari fani ai shoppingului online şi nu aşteaptă ocazii speciale pentru a face o achiziţie, uneori din impuls şi nu neapărat din necesitate. De aceea, 56% dintre adepţii shoppingului online îşi cumpără haine, încălţăminte sau accesorii vestimentare de cel puţin câteva ori pe lună.

Circulă ideea că femeile întotdeauna cheltuiesc mai mulţi bani pe haine decât bărbaţii, iar aceştia se mulţumesc cu orice articol vestimentar  le cade în braţe. Surprinzător, şi bărbaţii sunt mari fani ai cumpărăturilor online. 

Şi bărbaţii sunt adepţii shoppingului online

Potrivit datelor magazinului online Answear.ro, bărbaţii sunt aproape egali cu femeile ca pondere în total:  40%. “Bărbaţii cheltuiesc mai mulţi bani pe o comandă, se hotărăsc mai repede, vizualizează mai puţine produse până să le adauge în coş”, explică  Raluca Radu, contry manager Answear.ro. Mai mult, ei plătesc  preponderent cu cardul de credit, în locul numerarului la livrare, comparativ cu femeile, iar rata de retur este mult mai mică, adaugă aceasta.

Se spune că românii cheltuiesc până şi banii pe care nu ii au, însă, conform datelor Answear.ro, atât bărbaţii cât şi femeile cheltuiesc, în medie, mai puţin pe o comandă online faţă de anii precedenţi:  290 de lei este comanda medie în prezent, faţă de 360 de lei în urmă cu patru ani. Când vine vorba de momentul zilei  în care românii aleg să facă cumpărături online, foarte multe comenzi sunt plasate seara, şi nu în timpul programului de muncă.

Cât contează brandul?

Brandul este un aspect important pentru români deoarece se pot ghida mai uşor online, ştiind exact stilul modelelor, dar şi care este ghidul mărimilor. La cumpărăturile online, brandul poate fi un element după care cumpărătorul se ghidează, în ideea de a fi mai sigur că produsul i se va potrivi. Raluca Radu spune că românii preferă atât brandurile de top ale magazinului online, Tommy Hilfiger, Guess sau Calvin Klein Jeans, precum şi brandurile proprii retailerului online, Answear şi Medicine. De altfel, acestea sunt în top trei cele mai bine vândute branduri ale comerciantului.

Ce se vinde cel mai bine în România? Rochiile casual. Urmează, în ordine, pantofii, rochiile de ocazie şi cămăşile. ”În cazul nostru, stilul pe care îl promovam este smart-casual şi se vând mai mult topuri, jachete sau cămăşi”, spune Raluca Radu. Se comandă mulţi pantofi deorece în online este cel mai simplu să îţi cumperi pantofi, mai ales pantofii sport.

Shopping online pe desktop sau mobil?

Cel mai rapid şi cel mai la îndemână mod de a comanda haine online nu mai este de pe desktopul calculatorului sau laptopului de acasă, ci direct de pe ecranul telefonului, în drum spre casă. Raluca Radu precizează că este primul an din activitatea Answear când mobilul a depăşit cu mult desktopul în ceea ce priveşte industria de fashion.

Există totuşi categorii de produse pe care publicul le comandă mult mai mult de pe desktop, aşa cum sunt ochelarii, de vedere şi de soare. Sunt categorii de produse unde decizia se ia de pe desktop, mai ales în cazul produselor cu specificaţii tehnice detaliate, unde clientul vrea să compare produsele între ele. Volumul comenzilor plasate online pe Answer a ajuns,  în medie,  la circa 1000 pe zi, ceea ce înseamnă că într-o lună, se ajunge la 25.0000-30.000 de comenzi.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite