Serghei Lavrov: „Există probleme cu exportul de cereale ruseşti. Navele care le transportă sunt supuse sancţiunilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Moscova se confruntă cu dificultăţi în privinţa exporturilor de cereale, din cauza sancţiunilor impuse navelor sale, a declarat miercuri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, transmite Reuters.

„Există de asemenea probleme cu exportul de cereale ruseşti ... navele care transportă cereale ruseşti sunt supuse sancţiunilor", a afirmat Lavrov în timpul vizitei în Arabia Saudită, informează Agerpres.

Invadarea Ucrainei de către Rusia, care este şi ea un exportator major de cereale, a dus la creşterea preţurilor alimentelor pe plan global, dar Moscova dă vina pe sancţiunile occidentale pentru perturbările în exporturile sale de îngrăşăminte şi cereale.

La începutul lunii mai, Rusia anunţa că va creşte exporturile de grâu în acest an datorită unei recolte de 130 de milioane de tone de cereale în 2022, inclusiv 87 de milioane de tone de grâu, care este preconizată ca fiind record.

„În prezent, Rusia se aşteaptă să recolteze 130 de milioane de tone de cereale în 2022, inclusiv 87 de milioane de tone de grâu”, a declarat liderul rus Vladimir Putin în cadrul unei întâlniri a oficialilor de rang înalt din domeniul economiei.

Potrivit sursei citate, Rusia a produs o recoltă record de cereale de 133,5 milioane de tone în 2020, inclusiv 85,9 milioane de tone de grâu. Recolta a fost mai mică în 2021.

„Dacă se întâmplă acest lucru, pe care ne bazăm să aibă loc, ar putea fi un record (n.r. în ceea ce priveşte recolta de grâu) în istoria Rusiei”, a subliniat Putin. Oficialul nu a oferit atunci o estimare a cifrelor de export.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite